11/07/2007

A makró-fényképezés előttem rejtett titkai

Miért ne sikerülhetne nekem is? Annyi, de annyi szebbnél-szebb kép van... nem lehet annyira bonyolult..."- gondoltam. Én kis butácska! Ennél amatőrebb már nem is lehetnék. Egyelőre.
Szóval a gép egy Sony DSLR Alpha 100 tükörreflexes, cserélhető objektíves masina. A lencse az eredeti, amivel jött, egy 3,5-5,6/18-70 Sony lencse. Eredeti vaku. Fürdőszoba-stúdió.

Az mindenesetre egyértelmű, hogy sem a világításhoz, sem a kézi fókuszhoz nem konyítok.

Semmit.

A képek életlenek, a vaku becsillan, a fényviszonyok nem jók. Azt azért hozzáteszem, hogy az ide feltöltött képek 535 elsütött kép legjobbjai. Illetve azoknak is egy része, mert a vaku tükröződését igyekeztem kivágni (ahol tudtam).

Az interneten olvasgatva nem tűnt olyan nehéznek az egész. Persze majdnem mindenki kifejezetten makró lencsékkel fényképezte a cseppeket, de akadt bőven olyan is, aki hasonlóval, mint én. Szépséges, éles, nagyszerűen megvilágított képeket készítettek, nem úgy, mint én.

A fürdőszobában rögtönzött stúdiónak is van pár hibája. A lámpák nem elég erősek (14/60 wattos energiatakarékos izzókkal), nem állíthatók a megfelelő szögbe (khmm... akkor sem lehetne, ha tudnám, mi lenne az a szög!!!). Azt szerettem volna, ha a háttér megcsillan, illetve kivehető a vízcseppben, ezért van a kép a tál mögött.

A vízcsepegtető a legjobb az egészben:) De az meg nem az én érdemem, Gyuri készítette a lökött madarunknak ülőkének, aki halálosan fél tőle, így nem lett befejezve, viszont erre a célra tökéletesen megfelelt.

PVC csövek, könyökkel összetoldva, végén egy kupak, amit ha kilazítok, csöpög a víz belőle, szabályozható a csöpögés mértéke. A könyök feletti részre 8-10cm átmérőjű tapadókorongok vannak csavarozva, így a tükörre minden gond nélkül fel lehetett fogatni. A probléma csak az volt, hogy a kiálló PVC csak 30cm-es, így a háttér túl közel került a tálhoz.

Így néz ki... A kép csalóka, mert az alsó cső lejt, nem pedig emelkedik, csak hát... mondtam, hogy nem tudok fényképezni...


És hát ilyenek lettek:
Ha valaki, aki ért a fotózáshoz véletlen idetéved, és van pár perce, nagyon szívesen venném, ha adna pár tanácsot. Persze idővel majdcsak megtanulom, de egy kis segítség nagyon jól jönne.

A héten, ha minden igaz, megérkezik a várva várt SIGMA 70-300 MACRO Telephoto lencse. Tudom, hogy nem igazán makró fotózásra való, de bizakodok, hogy kicsivel jobb vízcsepp-képeket tudok majd produkálni vele. És hát hétvégén Air Show :-)))
A mostaniakkal igazából a fény volt a bibi, azt hiszem, meg az, hogy nem tudtam beállítani a gépen az exponálási időt, fényáteresztést stb. De szerintem ez is a fényhiányra vezethető vissza. 1/40-nél "gyorsabb képek" teljesen feketék lettek. Az F érték pedig nem tudott 5.6 alá menni, valószínüleg, mert nagyon ki volt húzva az optika. Saját vaku persze villogott, de akkor meg túl sok lett a fény, szóval teljes káosz, 535 kép, és nem vagyok okosabb semmivel. De majdcsak lesz valami :-)

1 megjegyzés:

  1. A flickr-es profilodról tévedtem ide. :o) Szerintem jó nyomon indultál el a témában, például a "Szabadnap" című fotód eszméletlen kreatív lett, ötletekből pedig nincs hiány, mint azt a háttér megválasztásából és például a könyöklőből látni. Mostanában én is készítettem vízcseppes fotót, a belső vaku 1/125-ös szinkronideje sajnos alig mondható elégségesnek, így mindenképpen külső vaku az ideális, gépen kívül elhelyezve. A két lámpád általános világításnak megteszi, jobb, mintha nem lenne. Ha nem szeretnél csillogást rá, akkor a lámpák elé javaslok egy-egy nagyobb pauszpapír lapot elhelyezni, ezek tompítják és szépen szórják a fényt, nem lesz olyan a direkt fény. További jó fotózást, szép fényeket!

    VálaszTörlés

Blog Widget by LinkWithin