10/06/2008

DIY - Akvárium állvány készítése sajátkezüleg

Az idő végre kellemesebb, házon kívül, légkondi nélkül is elviselhető, ami nappal 34-35 fokot, estére 20 fokot jelent. Szóval belefogtunk egy projectbe, nevezetesen egy akvárium állványának az építésébe. Természetesen az egész nem olyan egyszerű, mint első látásra gondoltuk.. de eddig, úgy érzem, ügyesen vettük az akadályokat és szépen haladunk vele. Főleg azért vagyok erre büszke, merthogy ez lenne az első közös barkácsmunkánk.

Mindenféle különösebb tervrajz nélkül vágtunk neki, csak nagyjából tudtuk, hogy mit akarunk. Még nincs kész az állvány, de még cask 2 délutánt töltöttünk vele, szóval még van tennivaló.

Az alapötlet, hogy egy 2x4 vázra falapos borítást teszünk, ajtókkal, tehát egy bütordarab lesz, nem csak egy tartóeszköz. Mivel minden inchben van meghatározva itt, ezért a méreteket abban fogom megadni a leírásban is, de ha valaki szeretné mertikusra konvertálni, itt egy converter hozzá.

Szóval a váz 2x4 (Two by Four)… ami 2x4 inch lenne, de a valóságban csak 1,5x3,5 inch. Az összekötés… nos mivel jópárszáz kg súlyt kell megtartania, próbáltam páromat rábeszélni, hogy a lehető legegyszerűbben a lehető legbiztonságosabb illesztést használjuk. Kisebb viták után J megegyeztünk, hogy 5/16 x 1 ¾ fa tiplik, 3 inch hosszú csavarok és faragasztó kombinációja lesz a nyerő.

Az első lépés a méretek kikalkulálása volt. Az aksi alapja 30 x 12,5-ös, mindkét dimenzióban 1-1 inch ráhagyással dolgoztunk. Elmentünk faanyagot venni, és számolgatás nélkül vettünk 4 darab 8 láb hosszú 2x4-t. Elővettük a gérvágó fűrészgépet és elkezdtük a darabolást. A hosszú oldalak 31 inchesek, a rövidek 12,5-(2x1,5)=10,5 inch hosszúak lettek.




Ezek adják az alsó és a felső vázat, és 2 teljes 2x4 feldarabolása után 2 db 3cm-es darabkánk maradt.



Szóval a másik 2 hosszú fából kis matematikázás után döntöttük el, hogy az állvány 27 inch magas lesz, mert ennyire futja :D szóval 4 dupla lábhoz, (merthogy nem engedtem belőle, hogy az bizony kell…) 2 hosszabb darab és kettő rövidebb darab jött ki fejenként. (A különbség a 2 fadarab élére állítva, azaz 2x3,5 inch = 7inch.



Két hosszú (31”) és 3 rövid (10,5”) darabból áll az alsó és a felső keret.




Kimértük, hogy hova kell tenni a tipliket, majd kifúrtuk a lyukakat, bevizeztük a fát, majd megkentük a ragasztóval, és összekalapáltuk gumikalapáccsal. Mikor szépen összesimult, akkor még megerősítettük illesztésenként 2db 3” hosszú csavarral.

Mikor minden illesztés megvolt, félretettük a keretet és elkészítettük a másikat is.

Aztán szólt a telefon, vendégeink jöttek 5 percen belül, szóval a következő lépést elnapoltuk. De nem is baj, mert a ragasztónak 24 órás száradási időt kell biztosítani
Másnapra a keret szépen megszáradt, a ragasztó, ami száradás közben tágul, kidudorodott az illesztések között.



Nekiálltunk a dupla lábak összeszerelésének. Na itt jöttek a gondok. A második 2 2x4-t kicentiztük ugyan, de nem „milimétereztük ki”, azaz a darabok nem voltak teljesen egyformák. Az apró eltérések véleményünk szerint túl nagy nyomáskülönbséget, terheléskülönbséget okoznak, szóval SOS meg kellett oldani a problémát. A baj csak az, hogy nincs olyan szerszámunk, amivel 4 fát egyszerre le lehetne vágni, valamint olyan eszküzönk, ami mindegyiket teljesen azonos méretben vágná le, szóval jött a fejtörés, kontárkodás, és később az eredmény:
A hosszabb lábak. Szemmel látható az eltérés:

A rövidebb lábak. Mint az ökörhugyozás... már elnézést a szóhasználatért...:

Az egyetlen értelmes és megvalósítható ötletet, ami az eszünkbe jutott, kissé körülményésen, de véghez vittük. Minden lábat levágunk 1/4 inch-el rövidebbre. Szóval két rövid lábbal kezdtük, levettünk 1/4 inchet, bejelöltük, majd lenyisszantottuk, természetesen a gérvágóval. Találtunk egy párhuzamszorítót, azzal fogattuk össze a kettő lábat. Szóval 2 már készen volt. Az egyik "felemást" szintén a phszorítóval erősítettük a mintadarabhoz és kezdődőtt a szórakozás.


A mintadarab végét besatíroztuk grafittal, és addig játszottunk a fűrészkoronggal, amíg sikerült úgy beállítani, hogy a satírozásból egy hajszálnyit vegyen le a fűrész, de még rajtamaradjon, szóval a láb pontosan ugyanolyan hosszú lesz, mint a mintadarab...


És íme az eredmény:

Hát nem sokkal jobban néz ki?
Amikor a lábak végre tökéletesen egyforma hosszúak voltak, jöhetett a hosszú darabok bevagdosása, amire az erősebb illesztés miatt van szükség. Majd holnap, mikor összerakjuk, készítek róla képet, hogy miként is ül a láb a vázon, és miért éreztük szükségét ennek az erődítménynek is megfelelő tartóoszlopnak.

Arra most nem is térek ki, hogy mit ossze vajúdtunk, hogy a dekopírfűrésznek legyen egy vonalvezetése (ne szabadkézzel kelljen tologatni). A képen úgyis látszik, mit csináltunk.
Amikor ez is készen volt, jöhetett a lábak összeillesztése:
Összefogattunk a párhuzamszorítóval egy rövid és egy hosszú lábat a bevágásokhoz nagyon pontosan illesztve, majd a felső (rövid) lábra felszereltük ezt a fúróvezetőt, és úgy állítottuk be, hogy a felsőn teljesen átfúrjon, valamint az alsó lábba a tipli hoszának a fele mélységig fúrjon.


Szétszedtük, bevizeztük a fát, bele a fa tipli, leragasztózni, összerakni, összehúzni a párhuzamszorítóval, majd megfogatni csavarokkal.


Egyelőre itt áll a project.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Blog Widget by LinkWithin