3/16/2013

Vettünk házat

A történet úgy kezdődött, hogy közeledett a bérleti szerződés lejárata, ami ugye helyhez kötött minket egy évre. Gondolkodtunk, hogy mi legyen, megpróbálkozzunk-e egy házvásárlással. Azt ugye nem is írtam, hogy miután eladtuk short sale-en a házat, bérelnünk kellett és ott egy évet írtunk alá. Na mindegy, a lényeg, hogy elkezdtünk házakat nézegetni. Felhivtunk egy mortgage brokert lakáskölcsön céget, és mivel az előzö hitel G. nevén volt és a short sale 2 évig a credit reporton hitelképességi jelentésen marad, csak az én hitelemre tudtunk kalkulálni. Ami így utólag nem is nagy baj :) Persze ezzel lecsökkent a felső értékhatár is.150 ezer dollárig adtak ajánlatot. Úgyhogy beindult a kutatómunka ezerrel. Mi persze marha válogatósak vagyunk, és megvolt a "mindenképp kell' és "semmiképp nem kell" lista. Felvettük a kapcsolatot egy ingatlanossal és elkezdük járni a környéket. 
Ház után ház után ház nézése következett, de vagy nem éreztük a házat, vagy a környéket magunkénak, vagy amikor adtunk a házra ajánlatot, akkor valami befektető lecsapta a kezünkről egy készpénzes ajánlattal. Eléggé stresszes időszak volt. Nagyon kevés az elsadó családi ház a piacon és nem könnyű találni valamit, ami jó helyen is van és a kényes izlésünknek is megfelel. Azt azért hozzá kell tenni, hogy ahol béreltünk a házat, azt a környéket imádtuk és szívesen meg is vettük volna a házat, de nem volt eladó... Naszóval volt egy, amire adtunk ajánlatot, el is fogadták, kifizettük az állapotfelmérést (200 dollár) ami viszonylag jónak bizonyult de valahogy mind a ketten hóztuk a fogunkat. Végül úgy düntöttünk, ne vegyük meg a házat, ha nem vagyunk bele szerelmesek. Visszamondtuk és még aznap este elkezdtem nézegetni a netet. Találtam egy házat az utcában, ahol béreltünk. WOW! Ezt eddig miért nem néztük meg? Már 30 napja csücsül a piacon. Hát mert 162 ezerért volt fent, én meg 150-ig kerestem. Meg az ügynök is.. De ezen a részen az árak nem támasztják alá a 162 ezret. Írtam is neki egy emailt. Hogy nézzen utána nekem. Hív telefonon, még aznap este, hogy ez egy bank tulajdonában lévő ház, valóban nincs rá ajánlat, mert tényleg túl van árazva. Mondom neki, hogy ok, tegyünk rá ajánlatot. Kérdi, hogy mennyire gondoltam, mondom 142 ezerre. Mondja, hogy mivel bank az eladó, (visszavette a bank az előző tulajdonostól, mert nem fizette a kölcsönt), lassú lehet a válasz. Mondom nem baj, let's go for it próbáljuk meg. Volt nála egy előre aláírt üres nyomtatvány és még aznap este elküldte az ajánlatunkat. Másnap reggel 9-re jött a válasz a banktól, hogy 151.5 és (majdnem szívbajt kaptam) levitték az árat a weben is 151.5-re. Jajj, itt teljesen bepánikoltam, hogy most akkor majd valami készpénzes befektető jól lecsapja a kezünkről, de olvastam a neten, hogy nem feltétlen akarnak annyit érte, de a banknak meg kell próbálnia a lehető legmagasabb áron eladni. Munkahelyről telefonálok, hogy küldje vissza aki mer az nyer alapon 144.5 ezerért. Délutánra elfogadták :)) És nem láttuk a házat, csak a képeken az interneten, hahaha, így vesz az ember már házat is a netről... Nagy gamble rizikó volt. Persze a szerződésben benne volt, hogy 10 napig vissza lehet lépni. Szóval megnéztük a házat. Rendben volt. :) Persze nem tökéletes, de sokan teljesen tönkrevágják az ilyen házakat. Frissen volt festve és új szőnyeg volt letéve. Na nem szaporítom tovább a szót, a sok papírmunka után február 21.-én aláírtam a szerződést és megvettük a házat :) Elkezdtünk pakolászni, takarítani, sikálni, festeni, stb és azóta ma nyitottam ki először a számítógépet. Ki vagyok merülve, de élveztem minden percét a készülődésnek, takarításnak, stb. Mióta átjöttek a bútorok is (8 háznyira költöztünk), teljesen beleestünk. A készülődés alatt is egy csomó kellemes meglepetés ért minket :) Tele vagyunk tervvel, hogy mit fogunk csinálni, barkácsolni (VÉGRE), stb. Alig várom!

7 megjegyzés:

  1. Gratulalok! Es jo hallani innen is, hosszu volt a csend :)

    VálaszTörlés
  2. Már rég hallottunk felőled..... (Háttérolvasód vagyok,de most a "kukkolásnál" tovább kell lépnem) viszont gyönyôrű a ház kivülről!
    Gratulálok és örömteli fészekrakást kivánok!

    VálaszTörlés
  3. Gratulálok Marcsi! Mi is ugyanezen estünk át, bár mi egy tanyát vettünk meg. A centiről-centire haladó sikamikát tökéletesen megértem, én is átestem rajta, bár én nem kíméltem semmit, csak a sósav használt a fürdőszobában: http://tanyasieletunk.blogspot.hu/2013/04/mission-completed.html

    Sok örömöt és vidám életet kívánok az új házatokban! Örülök, hogy ismét aktívan blogolsz :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Alma :) Nektek is minden jót és sok -sok boldog évet az új otthonban :)

      Törlés

Blog Widget by LinkWithin