8/29/2009

DIY dekor ötletek - Falidíszek

A DIYideas.com oldalról hoztam ezeket a díszítési ötleteket, amit akár mi is elkészíthetünk otthon. A cikkben szereplő 30 ötlet közül 12-t választottam ki.
  • Sablonnal festett minta bekeretezve
Mielőtt nekiállunk ennek a projectnek, talaljuk meg az állandó helyét, mert ha egyszer elkészítettük, akkor az a következő festésig ott is marad. Ha megvan a sablon, válasszuk ki a színt és a keretet, készítsük el a mintánkat majd akasszuk fel a keretet.

  • Használjuk ki mintás papírjainkat
Válasszunk színben a szobánkhoz illő papírokat, majd nyomtassuk ki kedvenc képeinkből hármat. A képeket kétoldalú ragasztóval rögzítsük a háttérhez.


  • Préselt zöldnövényeket és virágokat falidísznek  
Zsákvászon háttéren kiáálíthatjuk sajátkezűleg préselt növényeinket. Ha szeretnénk több színt belevinni, készíthetünk sajátkezűleg, vagy vásárolhatunk kézimunkaüzletben színes virágokat is.



  • Selyemdarabkák keretezve
Kihangsúlyozhatunk egy egész falat ezekkel a bekeretezett selyemnégyzetekkel. Ugyanazt a rózsamintát különböző színű ruhafestékkel textiliára festtjük. A széleinek nem árt, ha nincs tökéletesen elsimítva, művészies hangsúlyt kölcsönöz az egyeletlenség.


  • Üres keretek
Üres képkeretek színben harmonizálva a környezetükkel dimenziót adhatnak egy szobának, akár tágasabbnak is mutathatják. Például ez a keret nem passzol méretben a térképhez, de határozottan kiemeli a térképet, dekorálja a szobát.


  • Klasszikus autóhirdetések keretezése
Bolhapiacon kereshetünk régi, klasszikus stílusú képeket, amik színekben megfelelnek a témánknak. Általában elég olcsón hozzá lehet jutni ezekhez a régi reklámokhoz. Szintén bolhapiacon vásárolhatunk hozzávaló kereteket. Próbáljuk azonos méretűeket venni, ha nem sikerül, akkor figyeljünk, hogy vagy az alját, vagy a tetejét tegyük vízszintbe. Szemmagasságba függesszük fel őket.


  • Régi zsaluból fényképtartó
Vízparti nyaralók, kunyhók hangulatát idézi ez a régi zsalu. Vízszintes irányban a falra téve, a megfeleő színárnyalatot kiválasztva használhatjuk fotók, levelezőlapok, újságkivágások bemutatására. Ha a sok festékréteg nem engedi, hogy becsukjuk a zsalut annyira, hogy megtartsa a képeket, akkor használjunk dupla oldalú ragasztószalagot, hogy rögzítsük a papírokat.



  • Babaruhából fali divatbemutató
Megfelelő színes háttérrel kislány-szobába ideális lehet. Kicsit szélesített képkeretszerű bemutatódobozokba válasszunk színben megfelelő babaruhákat, majd háttérrel összekombinálva akasszuk a falra.



  • Ollózzunk magazinból a falra
Kerttel foglalkozó magazinokban gyakran találunk makrókat, közelképeket virágokról, amik megfelelnek ilyen jellegű projectnek. Ezeken a képeken leginkább a virág közepére fokuszáltak, de ki lehet vágni teljes virágokat is, esetleg virágcsokrot. Olyan keretet vásároljunk, aminek kicsi a képnyílása, nagy a diszkerete, de ha nem találunk, akkor egy fehér kartonpapírból magunk is kivághatjuk a megfelelő méretű keretet.



  • Színes üdvözlőkártyák a falon
Ennek a megvalósításához először is egy színben a falhoz passzoló fél méterszer fél méteres négyzetet kell a falra festenünk. Vásároljuk négyzet alakú üdvözlőkártyákat, vagy akár mi is elkészíthetjuk a színes díszeket, esetleg nyomtathatunk a netről. Kb. 10 cm x 10 cm-es habszivacsra ragasszuk őket, majd rögzítjük a falon ragasztóval. 



  • Asztalterítő fejtámlának
Bár nem vagyok biztos benne, hogy ez olyan egyszerű ötlet lenne, azért bemutatom. A képen nagyon jól mutatez az "abrosz", de valószínüsítem, hogy nem olyan egyszerű olyat találni, ami nem hat "rongyként", ha felakasszuk a falra. Az biztos, hogy kitölti a helyet, karaktert ad a szobának. Felvághatjuk kisebb kockákra, majd összekeverve összevarhatjuk párnahuzatnak. Kisebb bútorokhoz, székekhez használhatjuk huzatnak.



  • Bekeretezett hímzések
Ha nem akarunk órákat tölteni tűvel és cérnával a kezünkben, akkor megpróbálhatunk vásárolni régi hímzéseket, gobleineket vagy csak olyan textiliát, ami a célunknak megfelel. Ne riasszon el a magas ár sem, hiszen csak kis darabot kell vásárolnunk. Nekem különösen tetszik az alsó keret melletti kiskeret és benne a fehér hímzés.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Blog Widget by LinkWithin