8/31/2009

Blogböngésző - DIY betoncserép házilag

Egy újabb kreatív megoldás Kate-től. Házilag készített betoncserepek. Öntőmintának egyszerú műanyag edényeket használt kívülre. Belső formának műanyag cserepet használt, amikben a növényeket vásároljuk.
Pár példa az eredményre:
Csíkos cserép az aplakpárkányra:


A kerti asztalra:


A fürdőszobába:

Hogyan készítsünk betoncserepeket:

Szükséges anyagok:
 1. Műanyag tárolóedények a külső formának. Lehetnek ételtároló edények, élelmiszerboltban vásárolt nagyobb salátás/készételes edények, üdítős flakonok...
 2. Belső formának a növény gyökérzetének méretben megfelelő műanyag konténer
 3. Sütőolaj spray
 4. Műanyag szívószálak a vízelvezető nyílásoknak
 5. Nejlon terítő, lepel
 6. Gyorsan száradó cementkeverék 
 7. Műanyag vödör az összekeveréshez
 8. Keverőbot
 9. Mérőedény
 10. Csiszolóvászon/csiszolópapír
 11. Gumikesztyű
 12. Kültéri festék, ha színt szeretnénk adni a cserepünknek.
Első lépés: alaposan mossuk és szárítsuk meg az edényeket, formákat, amikkel dolgozni fogunk. Fújjunk vékony réteg sütőolajat a mintákba. Nem feltétlenül szükséges ez a lépés, de határozottan megkönnyíti a betoncserepünk formából való kibányászását.
Vízelvezető nyílásoknak vágjunk kis lyukakat a külső forma aljára, majd a kertészetből származó belső forma lyukain át a külső lyukakba tűzzünk szívószálakat. 
Így:

Második lépés: fektessük le a terítőt/leplet amin dolgozni fogunk és húzzuk fel a gumikesztyűt - a cement nagyon szárítja és irritálja a bőrt.


Harmadik lépés:  keverjük össze a cementünket vízzel, követve a címkén lévő utasításokat... ebben az esetben 4 rész cementport 1 rész vízzel.

Negyedik lépés: gyorsan dolgozva öntsük a keveréket a külsö mintánkba, majd a belső formát - a szívószálakon keresztülhúzva - nyomjuk bele a betonba. Használjunk köveket, hogy lesúlyozzuk a belső formánkat, mert felemelkedhet a betonból. 
A legegyszerűbben úgy tudjuk a szűkebb helyeket feltölteni, ha cukrászoktól kölcsönvett módszerrel egy nejlonzsákba töltjük a mixet, majd a sarkát kicsit levágva kész is van a töltőzsákunk.

Megjegyzés: egy kis mennyiségű beton be fog szivárogni a belső formába a nem szívószálas vízelvezető nyílásokon keresztül. Fontos, hogy ezt eltávolítsuk, különben miután megkötött, a belső formánk eltávolítása nehézségekbe ütközhet. Gumikesztyűs kezünkkkel kicsippenthetjük az így beszivárgott betont és csak tegyük a külső formába. Le is ragaszthatjuk a lyukakat. Arra is figyeljünk, hogy a szívószálakat rendszeres időközönkent megforgassuk, hogy ne kössön hozzá a betonhoz....

Fontos, hogy a formánk vízszintes talajon legyen. Finoman rázogassuk a formát, hogy ha van benne levegőbuborék, az a felszínre jöjjön.

Ennél a szakasznál, ha akarunk adhatunk mozaikot, kavicsokat vagy egyéb nekünk tetsző díszítőelemeket a cserepünkhöz, ahogy Kate tette mikor ugyanezzel a módszerrel készített mécsestartókat (angol nyelven).

A gyorsan száradó cementkeverékünk kb 15 perc alatt megszilárdul, ezután hagyjuk még kötni 10-15 percig, majd óvatosan szedjük ki a belső formát. A 15 perces várakozási idő után éreznünk kell, hogy a betonunk elkezd felmelegedni a külső formánkban és kondenzcseppek jelennek meg rajta, húzzuk ki a szívószálakat és pattintsuk ki a formából a cserepet. Vigyázzunk, hogy ezt még azelőtt végezzük el, hogy a beton véglegesen megkötne. Ez egy kb 2 perces intervallum, úgyhogy ne hagyjuk ott a projectet egy kávészünet erejéig.
Megjegyzés: a műanyag edényeink ujrahasználhatók, ne dobjuk el őket, hátha kedvünk támad mégegyszer ügyeskedni velük. Csak öblítsük ki és NE öntsük az öblítővizet a lefolyóba. Vigyük ki az udvarra és ott szabaduljunk meg tőle.

Hatodik lépés: csiszoljuk meg a felületet...

Hetedik lépés: hagyjuk 24 órát száradni és kötni. ha kész, és szeretnénk megszínezni, akkor kültéri cserép festékkel ezt megtehetjük.

És íme a végeredmények:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Blog Widget by LinkWithin