9/01/2009

Blogböngésző - DIY asztali tolltartó

A Craftynest blogon találtam ezt a jópofa sajátkészítésű kreatív asztali tolltartót. Ha van egy darabka fánk, amit nem használunk semmire, akkor megpróbálozhatunk egy ilyet összehozni. Monica leírása alapján a művelet nem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik. A lyukak kifúrása nagyon stabil és erős kezeket igényel. Na de nézzük a projectet... 
Hogyan készítsünk asztali tolltartót:
Szükséges anyagok:
  1. Egy kb 10cm-es kocka (vagy hasonló :) ) alakú fadarab - esetleg gerenda, amit elvághatunk darabokra  körülnézhetünk ócskásnál, udvari sufniban stb.
  2. Alapozó 
  3. Festék spray
  4. Maszkoló papír
  5. Filc alátét
  6. Csiszolópapír
  7. Újságpapír vagy rongy a festéshez
  8. Fúrógép és 12 mm-es fúró
  9. Vonalzó és ceruza

Első lépés: a fagerendánkat kockákra fűrészeljük. Lehet, hogy egynél többre lesz szükséhünk, ha esetleg elrontanánk...
Második lépés: vonalzó segítségével vázoljunk fel egy hálót a fára. Ennek segítségével  szimmetrikusan fúrjatjuk ki a lyukakat. Próbáljunk minel egyenletesebb rácsot szerkeszteni.

Harmadik lépés: mérjünk ki kb 7 cm-ert a fúrófejen és jelöljük meg színes maszkolószalaggal, hogy tudjuk, milyen mélyre kell fúrnunk, és minden lyuk egyforma mély lesz. Ha lépcsőzetesen szeretnénk az elrendezést, akkor fúrjunk 3-at egy bizonyos melyre, majd helyezzük át a szalagot a következő méretre...
Mikor fúrunk, ügyeljünk arra, hogy függőlegesen tartsuk a fúrógépet. A 12 mm csak egy ajánlat, ha vastagabbak vagy vékonyabbak a tollak, amiket szeretnénk a tolltartóban elhelyezni, akkor ahhoz megfelelően válasszunk fúrót.
Negyedik lépés: csiszoljuk símára a fát. Ha van rajta mélyebb karcolás vagy sérülés, azt javítsuk ki fajavító gittel, majd száradás után csiszoljuk. Ügyeljünk arra, hogy alaposan letöröljük a port.

Ötödik lépés: Vigyük fel az alapozót a fára. A legegyszerűbb megoldás a spray alapozó, de ha nincs kéznél, akkor szivaccsal vagy jó minőségű szőrecsettel is lekenhetjuk. Hagyjuk megszáradni, majd csiszoljuk. Újra alapozózzuk. Szárítjuk.

Hatodik lépés: Fújjuk le az általunk választott színnel. Hagyjuk száradni a rétegek között. Inkább több vékony réteget vigyünk fel, minthogy megfolyjon a spray festékünk.
Hetedik lépés: ragasszunk filcet az aljára, hogy ne sértse/karcolja fel az asztalunkat a tolltartónk.
Nyolcadik lépés: töltsük fel kedvenc tollainkkal, ceruzáinkkal és élvezzük művünket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Blog Widget by LinkWithin