9/12/2009

Webböngésző - Statcounter - ingyenes blogszámláló és statisztika a blogunkról

Pár hete találtam rá erre a számlálóra, szerintem nagyon jópofa. 500 adatig ingyenes, de ha valakinek fontos a statisztika, akkor lehet vásárolni nagyobb méretű tárolót is.  Regisztrálni kell, ez ingyenes, majd az általuk megadott kódot be kell illeszteni a blogunkba, mint egy modult. Beaáálthatjuk, hogy látható legyen mindenki számára, vagy csak nekünk, azt is hogy vendégeket számoljon vagy oldalbetöltéseket, stb.  Amikor  meg szeretnénk nézni, hogy mi történt a blogunkon/weblapunkon, akkor be kell lépni az oldalra (be lehet állítani, hogy megjegyezze a belépési azonosítót és jelszót) és lehet böngészni a statisztikák között.
A summary (összesítés) mutatja a napi állást, a zöld az oldalbetöltések, a kék az első alkalommal odalátogatók és a visszatérő látogatók számának összege, azaz hogy hány IP címről nézték meg a blogot, a barna pedig a visszatérő olvasók száma.
Lehet böngészni pl. hogy honnan jöttek a látogatók, milyen link hozta őket az oldalunkra, vagy milyen link alapján töltötték be az oldalakat....


Kulcsszó aktivitás... ez például azt mutatja, hogy ha valaki egy keresőből jött az oldalunkra, akkor mit írt be, mi az a kulcsszó, amire az aktuális kereső a mi lapunkat helyezte el találatként. A kulcsszó egy link az adott kereső oldalához, így ha rákattintunk, akkor gyakorlatilag azt az oldalt látjuk, amit a vendégünk látott mikor a mi oldalunkat választotta. Eléggé meglepett pl, hogy ha valaki a google.hu oldalára beírja, hogy akvárium állvány készítése, akkor az én oldalamat hozza be a kereső a második találatként. :)) 

Itt vannak a lehetőségek a statisztikákra: népszerű oldalak, belépő oldalak (melyik lapon landoltak a vendégek), kilépő oldalak (melyik link vitte el őket az oldalunkról, pl egy ajánlott blog vagy egy kép linkje), honnan jöttek, kulcsszó értékelés (melyik a leggyakrabban keresett kulcsszó amivel az oldalunkra jöttek), milyen keresőkről jöttek, stb. Nagyon jópofa:)

A legutóbbi aktivitás a legijesztőbb... szinte levetkőzteti a látogatót, éppen csak a személyes adatait nem adja meg... megmutatja, hogy melyik oldalt töltötték be utoljára, mikor történt, milyen hosszan tartózkodtak az oldalon (hány perc hány másodperc), milyen böngészőt használtak, mi az operációs rendszerük, mi a képfelbontásuk, valamint hányszor jöttek vissza már az első látogatás ota, honnan írnak (város), ki az internetszolgáltatójuk, IP címük, melyik oldalra landoltak és melyik oldalról mentek el valamint mi volt a referáló link. Ijesztő, nem?

Van kis térkép, ami a világot mutatja, és hogy honnan jöttek az olvasók:) A kis piros rajzszögre kattintva pedig megadja a részletes infót arról a látogatásról.

Nekem tetszik, szerintem jópofa kis eszköz. Nekem csak szórakozás, de biztos vagyok benne, hogy embereknek, akik esetleg munkára használják a blogjukat még segíthet is. Kis analízissel megtudhatjuk, hogy milyen tartalom után nem érdeklődnek, milyen kulcsszavakat írnak be (esetleg hozzáadni több bejegyzéshez) stb. Minimális angoltudás szükséges hozzá, de ha egyszer lefordítottuk a különböző opciókat már használható a dolog nyelvtudás nélkül. Ha valakit érdekel és segítségre szorul a regisztrációval vagy bizonyos angol szavakkal csak hagyjon üzenetet és segítek :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Blog Widget by LinkWithin