9/29/2009

Blogböngésző - DIY Öreg fiókosszekrényből modern szerszámosláda

 A craftynest.com blogról hoztam egy újabb bútorfelújítást. Aki nem szereti a festett fát, annak nem ajánlom. Ismétlem. Azoknak, akik nem szeretik a színre festett fát, azonnak a következő átalakítás nem ajánlott.

A teljes projekt mindennel együtt 110 dollár volt, ami nem rossz. Ebben benne vannak a rozsdamentes acél fogantyúk, a festék, a kerekek, természetesen maga a szekrény és a kis fiókrendező dobozkák is az IKEA-ból. Ha az ember a kész szerszámosládát választja az üzletből, azok úgy 300-400 dollár körül mozognak és csúnyák, ridegek.

Szükséges anyagok:

  1. öreg fiókosszekrény
  2. fajavító
  3. alapozó
  4. festék
  5. maszkoló papír
  6. fogantyúk IKEA-ból
  7. fékezhető kerekek szintén IKEA-ból és facsavarok a rögzítésükhöz
  8. 3 mini 5-fiókos rendező IKEA-ból
  9.  gumikesztyű
  10. csavarhúzó
  11. szög és kalapács
  12. fúrógép fúrófejekkel
  13. csiszolópapír
  14. széles festőszivacs
  15. vonalzó és ceruza






Első lépés: fordítsuk fejjel lefelé a szekrényt és készítsük elő a kerekek felszerelésére. Monica esetében ez a lábként szolgáló fadarabol eltávolítását jelentette.



Második lépés: Fúrjunk elő lyukakat a kerekek rögzítéséhez használt facsavaroknak. mérjük ki, hogy azonos legyen a bútor szélétől a távolság. A két hátsó kerék fékezhető, a másik kettő nem.


Harmadik lépés: javítsuk ki a hibákat. Monica egyik fiókjának az aljából hiányzott egy darab. Ahelyett, hogy egy egész lapot vásárolt volna, szétszedett egy fa rekeszt, amit a Freecycle segítségével szerzett be régebben. (a Freecycle már Budapesten és Székesfehérváron beindult - szuper dolog).


Negyedik lépés: mivel a rekesz egészen vékony fából volt, a méretre vágás után kis előfúrást kellett véghez vinni az összeszögelés előtt, hogy a vékonyka fa ne repedjen meg.


Ötödik lépés: a legfelső fióknak nem volt semmi, ami "vágányon tartja", fel kellett szerelni a szekrény felső lapjára alulról hulladékfát, hogy a fiók ne boruljon ki a helyéről.


Hatodik lépés: régi fogantyúk eltávolítása, lyukak kitöltése fajavítóval, majd mikor megszáradt óvatos csiszolás...

Hetedik lépés: a port alaposan töröljük le. Használjunk gumikesztyűt, ha nem akarjuk, hogy a kezünkre tapadjon a piszok (régi festékek ólmot tartalmazhatnak, csiszoláshoz használjunk maszkot)

Nyolcadik lépés: vigyünk fel 2 réteg alapozót a szekrény vázára..


Kilencedik lépés:  maszkolás után kenjük le az előlapokat is.


Tizedik lépés: festés. Vigyünk fel két réteg festéket a szekrényre és a fiókok lealapozott előlapjára. Használjunk szivacsos applikátort, az egyenletesebb felületet ad mint a szőr ecsetek. Hagyjunk elég időt a száradásoknak. Ne felejtsük el a hátoldalt is lekenni. Vonalzóval mérjük ki a fogantyúk helyét és fútjuk ki a megfeelő méretű lyukakat. Csavarhúzó segítségével rögzítsük őket. Az oldalára szerelt fogantyúk azonos magasságban legyenek a felső fiókon lévővel.


Tizenegyedik lépés: szereljük össze a mini szekrényünket, majd helyezzük el a fiókokban.


Tizenkettedik lépés:  töltsük fel a szerszámainkkal, és élvezzük művünket. :)


craftynest.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Blog Widget by LinkWithin