10/01/2009

Webböngésző - Őszreváró 5 - Töklámpás faragása, inspirációs képekkel

Halloween: október 31.


Kiválasztás: válasszunk különböző formájú és méretű tököket. Az egyediséget növelhetjük a különleges szárú tökök kiválasztásával.

Terv:  Helyezzük el a tököket a leendő helyükön, vázoljuk fel a választott mintákat.

Szerkesztés:  kopírozhatunk levélmintákat vagy egyéb őszi  "clip-art" jellegű motívumokat papírra. Kísérletezzünk a formákkal és méretekkel.

Kiürítés: egy éles késsel vágjuk le mindegyik töknek a tetejét. Egy fém kanállal kanalazzuk ki a magokat és a rostot. Ezután egy éles szélű kanalazó eszközzel vájjunk ki annyi húst, amennyit csak tudunk, elvékonyítva a héj mentén, főleg azon a részen, ahol faragni fogjuk. Ez megkönnyíti a faragás folyamatát is és a fényáteresztő-képességet is javítja.

Átmásolás: mielőtt átkopíroznánk a mintánkat a tökre, tisztítsuk meg a héjat egy nedves törlőrongyal, majd töröltük teljesen szárazra egy másik ruhával. Rögzítsük a papírunkat a mintával a tökhöz maszkoló papírral vagy rajzszöggel. Egy rajzszöget, gombostűt vagy vékony fém nyársot használva szúrkáljuk végig a tök héját  a mintánk körvonalának mentén úgy, hogy a héjet és a maradék húrt átszakítsuk minden szúrásnál..

Faragás: Éles késsel, tapétavágó késsel, pengével óvatosan vágjuk végig a kijelölt "útvonalon". Rövid pengéjű eszközöket könnyebb irányítani.

Tarósítás: annak érdekében, hogy a tök formáját tovább megtartsa, kenjük be a vágott felületeket vazelinnel, különösenen odafigyelve a résekre.

Világítás: a megfelelő megvilágítási hatás elérésének érdekében használkunk több teamécsest egy nagy gyertya helyett. Egyenletesebben oszlik el így a fényünk.













Másik módszer, mikor nem vágjuk ki a mintát, hanem a tök húsának a vastagságával játszva alakítjuk a motívumunkat. a héjat is levéshetjük, és a húst is kikaparhatjuk, a lehetőségeknek csak a fantázia szab határt.




ötletek, kreditek:
Ladies' Home Journal
Sunset Magazine
Martha Stewart
nyomtatható minták



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Blog Widget by LinkWithin