4/15/2010

A kutya etetéséről


Régebben írtam ezt a kis összefoglalót, nem tudom érdekel-e valakit, de hátha... :)
Kutyaetetésről...
Mit?
Az egyik legnehezebb kérdés. Itt, az Egyesült Államokban szinte lenézik azt, aki maradékot etet a kutyával. Magyarországon egyetlen kutyám nem volt, amelyik tápot evett volna egész életében. A maradék nagyon jó volt, és finom is. Változatos...Szóval óriási dilemmába sodort a marketing. Keresgéltem véleményeket, fórumokat, de ugyanúgy kétségek gyötörtek. Most végre elhatároztam magam, nem tudom, hogy ez a legjobb megoldás-e, de számomra annak tűnik, és ez elég...




Száraztáp...
A legismertebb márkák a legrosszabbak. Összetevők szempontjából rettenetesen gyérek. Tele vannak olyan anyagokkal, amire a kutyának nemhogy szüksége nincs, de mégcsak meg sem tudja emészteni és az egészségére is káros lehet. Az egyetlen, ami miatt jónak tűnik, az a reklám. És a reklámok nagyon jók. Meggyőzőek. És hazugok. Magyarországon törvény szabályozza a reklámokat, az USA-ban semmi. Itt nyugodtan el lehet mondani egy Pedigree reklámban, hogy sokkal jobb, mint a Eukanuba, és semmi nem fog történni. Senki nem perel senkit hitelrontásért, ellenreklámért stb. (nem vagyok benne biztos, hogy ez a jobb).


Ha kicsit jobban belemélyedünk a témába, mindenképpen a csomagolást kell nézni. Az még itt is kötelező, hogy MINDEN összetevőt ráírjanak a csomagra, méghozzá mennyiségi sorrendben. Tehát az első 4-5 alapanyag a lényeg.

A száraz tápok készítésénél a legtöbb gyártó "kitöltő anyagokat" használ, aminek a szerepe hogy összetartsa a többi anyagot, térfogatot növeljen. Tápértéke a nullával egyenlő. Ha valaha is gondolkoztál azon, hogy miért megy a kutya napi 3-5 alkalommal WC-re, hát ezért. A kitöltőanyagok emészthetősége gyér, a kutyáknak nincs rá szükségük, de mivel a tápban nagy arányban vannak jelen, a többi (fontosabb, szerencsés esetben jobb) alapanyagot elnyomják, így az állatnak sokat kell ennie belőle, hogy hozzájusson a hasznos, magasabb tápértékű anyagok megfelelő mennyiségéhez. És mivel a kitöltő anyagok emészthetősége rossz, azok bizony ki fognak jönni a kutyából, napi 3-5 alkalommal. Ilyenek a kukorica (kutyák számára nagyon nehezen emészthető, bőrallergiát okoz, viszketegséget a nyakon), szója bármilyen formában, lisztek bármilyen formában, sikér, különböző csonthéjasok héja őrölve stb.

A másik eléggé kényes összetevő az angol "meat by-product", magyarul hús melléktermék vagy hússzármazék. Az ilyen származékok tartalmazzák a tollat, szőrt, és a kevés tápértékkel bíró részeket, amik emberi fogyasztásra nem alkalmasak (köröm, csőr stb.). Ha már táppal etetem a kutyát, akkor megpróbálok olyan eledelt venni, ami jó minőségű, még ha drágább is. Ha jobb a minősége, a kutyának kevesebbre van szüksége, mivel sokkal jobban tudja hasznosítani, és sokkal kevesebbet fog wc-re járni.

Hosszadalmas keresgélés után találtam rá az INNOVA márkára, ami egyelőre megnyugtatott és elég jól néz ki az összetétel tekintetében. Oszi már 3 éve eszi, rendszeresen reggelente jar WC-re, állatorvos mindig dícséri, hogy milyen szép és egészséges. Nagyon meg vagyunk vele elégedve.

Ha bárkit érdekel, hogy az alapanyagok minősége, emészthetősége szempontjából melyik táp milyen minősítést kapott, itt egy pár példa Susan Peters-től (minél több a pont, annál jobb):

ACANA 10/10
Alpo 2/10 - 7/10
Beneful 0/10
Bil Jac 7/10
California Natural 10/10
Canidae 10/10
Diamond Naturals 10/10
Diamond Nutra 7/10
Eukanuba 7/10 - 8/10
Flint River Ranch 10/10
IAMS 4/10 - 7/10
Innova 10/10
Nutro Natural 3/10 - 10/10
Pedigree 3/10 - 9/10
Pro pac 8/10
Purina 0/10 - 6/10


További információ ide kattintva

Maradék
Nem vagyok és nem leszek maradékellenes. Oszkár igenis megkapja a maradékot (ha van... hehe). Nyesedéket frissen vagy vizben megfőzve, szinte bármit.

Nyers ételek
Amint elérte a 6 hónapos kort, rendszeresen kap nyers zöldséget és húst, valamint csontot. A csontot nem szabad megfőzni a kutyának, mert szálkásan törik. A csirke combcsont és halszálka kivételével bármit ehetnek a kutyák csont tekintetében. Szép lassan, apróra vágott csirkeszárnnyal  kezdtem nála a szoktatást, kb 6 hónapos korában.

Oszkár imádja a sárgarépát (először úgy éreztem, hogy kicsit megfogta a székletét, úgyhogy csak fokozatosan), sajtot (imádja a sajtot, főleg a Mozzarellát), joghurtot, almát, tojást (főttet, rántottát, nyerset), rizst is kap, nem főkajaként, de ha marad..., friss spenót levelet, salátát, és persze TEJET. Csak fokozatosan és nem túlzásbavinni! Nem szereti az alkoholt (prüszköl és ugat) és a narancsot/citromot (nagyon ugat).

Ami tilos
Csokoládé, hagyma, szőlő és mazsola.

Mennyit?
A száraztápok csomagolásán rajta van az adagolás, azt célszerű betartani. Jobb minőségű tápból kevesebb kell, fentebb leírtak miatt.

Mikor?
Mi 3x adtunk enni Oszkárnak, minden nap reggel 6-kor, délben és este 6-kor. Hihetetlen, mennyire óramű pontossággal működik a gyomra. Nem hagyja, hogy elfeledkezzünk az etetésről. :)

6 hónapos kor után átálltunk a napi kétszeri etetésre, és valószínőleg meg is tartjuk végleg. Az egyszeri etetés nem a legjobb.

Mindig legyen a kutyának friss vize!


Részletes leírás és kiértékelés az USA-ban kapható tápokról - nagyrésze Magyarországon is megvásárolható.

3 megjegyzés:

  1. Mi azert etetunk Yodaval tapot, mert szobakutya es ha maradekot eszik, budoseket ereget 8-)

    VálaszTörlés
  2. Haha, Oszi is ereget ha maradekot eszik, olyankor doglodunk.

    VálaszTörlés
  3. yes,Ami tilos:Csokoládé, hagyma, szőlő és mazsola

    VálaszTörlés

Blog Widget by LinkWithin