7/11/2010

Kalóriaszámlálás és monszún

Egyelőre 2,5 kg (5 font) ment le a 2 hét alatt, ez picivel több, mint a terv, de ezért nem panaszkodok :) Bár a méreckedés csak kedden lesz, azt hiszem elmondhatom, hogy so far so good, eddig minden oké :) Tegnap pl szuper napom volt... Reggel 7-től 8-ig kocogtam/gyalogoltam a futópadon, rohadtul megizzadtam, és 1-11-ig munkaban rohangáltam. 



Majdnem 2500 kalória deficit, 20ezer lépés. :)) Több, mint 4 óra testmozgás. (amiből csak 1 volt kifejezetten "torna", a többi a mindennapi mozgás). Szuper. :) És csak 1050 kalóriát ettem, és nem voltam éhes:) Mert nagyon sok salátát ettem. Nem vagyok egy kecske típus, de sajnos be kellett látnom, hogy bizony a nyuszi és kecsekaja a fogyizók legjobb barátja. úgyhogy próbálunk összemelegedni. Hihi :) Főleg a kalóriaszámlálásos módszernél. Olyan minimális kalóriamennyiség van benne, hogy öröm megpakoni a tányért. Mivel tényleg nem vagyok a zöldek mindenek feletti rajongója, saját készítésű salátaöntetemmel szoktam nyakonönteni, ami meglehetősen egyszerű és kalóriában sokkal kevesebb, mint bármelyik előre elkészített bolti öntet, valamint nincse tele mindenféle adalékokkal. Csak összekeverek egy evőkanálnyi tejfölt 1-2 evőkanálnyi tejjel, sóval és borssal. Néha keverek bele cottage cheese-t amerikai túróféleséget. Ezzel öntöm le a salit. Nyami. :) Zöldekről ennyit.

A kalóriaszámlálás elég könnyen megy. Ha rájön az ember, miként kell csinálni, elég gyorsan beleivódik a mindennapokba. Első lépésként kell egy megbízható mérleg, lehetőleg tárázható. Nem túl hosszú keresgélés után találtam rá erre a mérlegre:
Nagyon szeretem, mér US mértékben (uncia) és metrikusban is, én utóbbit használom, mivel  eredetileg abban tanultam ugye mindent :) A program, ami a BB-gal jött tartalmazza szinte mindennek a kalóriatartalmát, de ez tulajdonképpen csak egy kis időt spórol meg nekem, amibe az telik, hogy az ember megtalálja az adott élelmiszer energiaértékét. Nem számolok KJ-ban. Soha. Mindig kalóriában. Nekem ez a legegyszerűbb. 
Szóval mindent számolok. A reggeli kávéstejem  tejeskávém: kávé (1 kalória) nagy bögrében, 2 teáskanál cukor (33), 1 evőkanál tejszín (58) és kb 1,2 dl 2%-os tej (61). 153 kalória. Ezen lehetne jónagyot vágni, de ez a desszertem is sokszor, egy kis édesség, amit nem vagyok hajlandó feladni. Képes vagyok érte extrában tornázni :) Szóval egyszer kiszámoltam, hogy mennyi a kávé, tudok vele egyszerűen kalkulálni. Van a hűtőszekrény ajtaján egy mágneses szárazon törölhető tábla, arra írjuk napközben, amit éppen eszegetünk, vagy főzés közben a lemért alapanyagokat arra jegyzetelem és mikor épp van kedvünk/időnk, arról bemásoljuk a programba.



Amkor kész vagyunk vele, akkor letöröljük. Nagyon sokat használom, sokkal jobb, mint papírozni... ez nem veszik el, újra és újra használható stb. Ha nincs BB program, akkor sem egy ördöngősség kiszámolni a fogyasztott kalóriákat. Pl a fenti saláta, amit összedobtam ma délután...
Először is kell egy kalóriatáblázat. A célra megfelel egy szakácskönyv, (nagyon sokban van) vagy egy online oldal. Vagy egy másik online oldal. Van jópár használható. Szükség van mérlegre és számológépre (a Windows oprendszerekben van, ha nincs egy kéznél).
Ha tudjuk a kalóriaértékeket, akkor már kezdhetünk is számolni...
32 g paprika (a táblázatokban a kalória ugye mindig 100g-ra értendő), táblázat szerint 20, tehát 20x0,32= 6.
114g avokádó, 227, tehát 227x1,14=259 (sajnos imádom és sajnos nagyon sok benne a kalória)
61g retek, 15, tehát 15x0,61=9
30g újhagyma, 40, tehát 40x0,3=12
57g paradicsom, 23, tehát 23x0,57=13
128g saláta, 17, tehát 17x1,28=22
Összesen 6+259+9+12+13+22=321 kalória, ez kettőnk az adagja, úgyhogy kettővel elosztva 160 kalória fejenként. Mindez avokádó nélkül 31 kalória fejenként... fránya avokádó, jó zsíros.
Természetesen csak a kalóriát számolni nem igazán elég, illendő odafigyelni, hogy minden tápanyagból a megfelelő mennyiséget együk, pl nem biztos, hogy jó megoldás egész nap csak 1200 kalóriányi zsíroskenyeret enni... Figyelni kell a fehérjére, a rostra, kálciumra, stb.
Elég könnyen hozzá lehet szokni ahhoz, hogy az ember írjon mindent. És persze ez a sok nasizást is lecsökkenti, mert ha felírod a hűtőre, hogy most pedig meg fogsz enni egy maréknyi csipszet 200 kalóriáért..., ami a fél fogadra sem elég... akkor bizony kétszer is meggondolod, hogy megegyed-e azt a marék csipszet, vagy inkáb keress valami hasznosabb és kevésbbé energiadús rágcsálnivalót. Ami belefér a napi kalóiaadagba.
Azt mondják az 1200 kalóriás diéta elég jó kezdésnek, akár 1 hónapig is lehet csinálni. Arra viszont kiemelten ügyelni kell, hogyha tornázunk extrában, akkor bizony azt jobb pótolni. Azt, hogy mennyit égettünk bizonyos gyakorlattal, ki lehet számolni online, pl itt. Megadod a súlyod és a testmozgás típusát (futás, biciklizés, takarítás, stb), hogy milyen sokáig csináltad és kiadja az elégetett kalóriaértéket. Jópofa:)
Főtt ételeknél nagyon hasonlóan ki lehet sámolni a kalóriaértéket. Az egyeten esetleges bonyolító tényező a sütési veszteség lehet. Pl 20 dekáscsirkemellet ráteszel a grillre, 224 kalória. megsül, elveszít jelenős mennyiségű vizet. Már csak 15 deka, de még mindig 224 kalória. Ezért érdemes mindent 100 g-ra kiszámolni. Pl levágunk belőle egy 7 dekás darabot...Ha 15 dekában 224 kalória van, akkor 1 grammban 224/150=1,49. 7 dekás darabkánkban pedig 1,49x70=104,3 kalória. :)
És természetesen nem szabad kihagyni a sütéshez esetlegesen használt zsiradék kalóriaértékét sem :)

Amúgy megjött a monszún szezon szerencsére, ilyenkor nem süt a nap, de 42 fok van és 20-30% páratartalom, ami teljességgel elviselhetetlen. Az állandó napsütéses hőségnél már csak az rosszabb, mikor felhős az ég és mégis hőség van. 40-42 fok. Párával. Reggel hajnali 5:30-kor kilépek és 30 Celsius van úgy, hogy felhős az ég. De legalább szépek a naplementék és hamarosan lesznek villámok is. Remélem. :)


4 megjegyzés:

  1. Alakul az a fogyókúra.

    Milyen érdekes, hogy te várod a villámokat mi meg idehaza ha már villámok vannak, akkor vihar van ....
    Bár most a reggeli 30 - 35 fokra igazán jól jönne egy kis eső, hogy hűtse a levegőt.

    Mivel nincs légkondink a lakásban is meleg van. Igaz megy a ventilátor, de az csak kevergeti a levegőt és nem hűti.
    Na mindegy marad a hideg vizes pelus borogatás. :-))

    Amúgy mennyibe kerül ez a kütyü mindennel együtt?

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    Pyry blogjában olvastam a linket,amivel eljuottam ide. Érdkesek az összefüggések az életben!:-)
    Nekem is épp 1200 kalóriás diétát kell csinálnom, de nagyon nem megy. Most,h olvastalak, fellelkesültem!:-)Yuppi!
    Ha gondolod látogass el Te is hozzám..
    mycushing.blogspot.com
    És örülnék néhány tippnek kevés kalória tartalmú ételekről.:-D

    Erőt és kitartást kívánok!
    Üdv: Niki

    VálaszTörlés
  3. Nagyon kedves vagy, Marcsi! Köszönöm a részletes leírást... általában én is írom mit eszem, de sosem számolgattam és most a kávéd értéke fejbe vágott. Mert én is kb. így iszom és magamban olyan kis semminek könyveltem el... Tévesen. :)

    VálaszTörlés
  4. Hajnoca, teljesen depis vagyok mar az idotol, sehova nem megyunk, mert nincs kedvunk, minden nap mar reggel 5kor 30 fok felett van a homerseklet (masszoval nem hul le ejjel a levego), napkozben 40-43kozott valtozik. Most meg bejott a para is, csak rementkedunk, hogy egy-egy monszuni zivatar par orara lehuti majd a levegot, eddig semmi az elorejelzesben, csak 45 fok pentekre. Szeretem a villamokat, nyaron van eselyem latni (ritkan hallani is) parat, bizony, alig varom:)
    Szia Niki, amint lesz kis idom, bekukkantok, koszi a hozzaszolast es sok sikert hozza:)
    Manka nagyon szivesen... Tudom, bizony nagyon hamar osszeadodik a kaloria. Sajnos. Azert nem egyszeru a dieta. De igyekszem.

    VálaszTörlés

Blog Widget by LinkWithin