5/29/2013

Udvari kalandok...

Nekiálltunk az udvar "átalakításának". Na jó, ez így marha magamutógatónak hangzik, mert ehhez a projecthez mi csak a pénzt és újabban a türelmet szolgáltatjuk. Bejött a meleg és az új ház udvara nyugati fekvésű... haha (ez nem jóízű kacaj, hanem kényszeredett). :) Nomármost az udvar design-ja elég minimalista volt:


Tudtuk, hogy ezzel kell kezdeni valamit, mert így nem húzzuk sokáig. Az udvar kicsi. 40 láb széles és 30 láb mély (12 m X 9 m). Nyugati fekvése miatt mindenképpen szerettünk volna patio covert (árnyékolt teraszt). Gondolkodtunk azon, hogy az udvar végében lévő emelkedőt egy fallal magasított virágágyással rejtjük el, lesz egy betonozott terasz rész, a terasz tető és fű Oszinak... Úgyhogy nekiálltunk ajánlatokat gyűjteni. Kihívtunk vagy 8 céget a terasztető miatt. Hmm, onnan indultunk, hogy 224 négyzetláb beton terasz (25 nm)  és a járda a ház mellett plusz a tető (3,5 m X 4,5 m) 6500 dollár. Hát itt egy kicsit elkeseredtünk... (a szívroham után). És ebben még se fű se fa se virág... Addig-addig, míg egymás ajánlatait alávágva eljutottunk egy reális összeghez, amiben az egész udvar benne van (pedig nem is amiatt jött a srác). Ez volt április 4.-én. Megbeszéltük, hogy én megkérem a lakóközösségtől az engedélyt, és ha megvan, akkor kezdik a munkát. Mondtam, hogy valószínüleg április végére meglesz, így előjegyzett minket április utolsó hetére. 
A lakóközösségről: homeowners association, vagy HOA (écsóéj). Itt az összes ilyen lakóparkot egy lakóközösség irányít, ami annyit tesz, hogy beszednek tőlünk, lakóktól 50 dollárt havonta és ezért nem engednek meg semmit, vagy megbüntetnek :) hehe. Persze jó oldala is van, pl nincsenek rózsaszín vagy rikító sárga házak, hanem minden egységes. Emberek nem hagyják kint a kukát napokig, mert különben büntetnek, és nem engednek bizonyos dolgokat, amik degradálnák a környéket. Amivel nincs is gond, egészen addig, amíg minket nem kezdenek el basztatni, csesztetni, hogy mit csináltunk rosszul. Vagy amíg nem arról van szó, hogy mit szeretnénk csinálni az udvarral... Miközben másik házaknál nem látni változást egy-egy szabálysértésről. A szabályzat egy 100 oldalas könyv, amiben minden apró dolog le van írva, mik az  ültethető növények, hány háziállatot tarthat az ember, hol lehet parkolni, stb. Mikor az ember házat vesz egy ilyen lakóközösségben, az adásvételi szerződésben benne van, hogy ha nem tetszik a szabélyzat, akkor a szerződés minden káros következmény nélkül felmondható a vevő részéről, és az eladó köteles a szabélyzat egy friss pédányát a vevő rendelkezésére bocsátani mielőtt az adásvétel végbemegy. 
Eddig mindig olyan helyen laktunk, ahol működik ilyen HOA, így tudtam, hogy "nem könnyű velük"... Beadtam egy felvázolt tervet, aláirattam a szomszédokkal a nyomtatványt, hogy tudatjuk velük, hogy építkezés lesz és beleegyeznek a vele járó körülményekbe...
Persze 3 hétig rá se néztek a papírra, majd jöttek az e-mailek, hogy milyen fát akarok, milyen n9vényt, milyen színű ez az amaz, stb. Addid-addig, míg április végére megjött az engedély, de az előjegyzett időpont után. A cég persze ilyenkor be van táblázva, így május 22-re adtak új időpontot. Pffff....
Már nagyon tűkön ültünk, alig vártuk, hogy elkezdjék a munkát. Tudom, hogy a képen csak egy kavicsos ürességet látni, de a design-nak van egy másodlagos (vegy inkább elsődleges) funkciója: a fűtés. Mikor a Napocska megsütögeti a köveket, azok jól felmelegszegek és az amúgy is 32-35 fokos levegőt tovább melegítik. Ingyen fűtés! Szombaton hívnak, hogy hétfőn jönnek (20.-án) Nagyon megörültünk, hogy így kész lesz az udvar a hétvégére, amikorra ugyanis G. lányáékat vártuk vendégségbe. 
Hétfőn reggel írok a srácnak egy sms-t, hogy akkor jöhetnek. Mondja, hogy egy másik háznál dolgoznak, szedi össze a csapatot... erre egész nap semmi. Hívom, hogy mi van, erre magyarázkodik, hogy ilyenkor nagyon sok a munkájuk, stb. Mondtam neki, hogy ezzel semmi gond, de egy telefont azért megengedhetett volna, hogy tudjuk, hogy nem jönnek, ne úgy üljünk egész nap, hogy bármekyik percben felbukkanhatnak. Na, holnap jönnek reggel 7-7:30-ra. Reggel 9-kor írok neki, hogy na akkor hol is vannak? Hát elnézést, ez nem egy megszokott dolog, nem ilyen hanyagok, mindjárt ott lesznek. Nem sokkal később jött is 3 mexikói krapek és elkezdték a "fűtést" lapátolni. Közben megbeszéltem egy munkatársammal és feltettem hirdetést online, hogy ingyen kavics elvihető.  Feltörték a mini teraszunkat légkalapáccsal és kiterítettek a leendő terasz alá a cementezett kavicsot.


Szerdán reggel már 7-re jöttek és a tető lábazatának ástak két lyukat... gödröt... szakadékot az udvar közepére. Ebben lesznek a terasztetőnek az oszlopai. Elhordták a kavics nagy részét (úgy 20 tonnányit) az utcáról, hoztak helyette betontéglákat, amivel a terasz lesz kirakva. 3 raklapnyit...Mondták a dolgozók, hogy csütörtökön délelőtt jönnek a patio covert (tetőt) csinálni a másik csapat munkásai, ők pedig utána, délután elkezdeni a terasz köveinek kirakását. Jipííí....
Csütörtükön reggel megjelentek a terasztetősök, bejönnek az udvarra, aztán majdnem elvágódnak, hogy mi ez a 2 lyuk? Hol van belőle a beton??? Hmmm... Mondják, hogy ez így nem lesz jó, először az önkormányzattól ki kell jönnie egy ellenőrnek, hogy elég nagy-e a szakadék (fél méter x fél méter x fél méteres), majd ki kell önteni betonnal. Ők most akkor mennek és majd pár nap múlva visszajönnek, ha ezek a dolgok megvannak... Na szép. Ekkor már sejtettük, hogy nem lesz időre kész az udvar...
Írok a Jon-nak, hogy mi a helyzet, azt mondja, hogy kommunikációs probléma volt, de rajta van az ügyön. Így aztén eglsz csütörtökön nem történt semmi.
Pénteken jönnek a mekák és teljesen le vannak döbbenve, hogy hol van a tető? Ha! Hoztak földet a virágágyásba és homokot a terasz alá, azt behordták és nekiálltak a terasznak.
Termőfüld a sivatagi talajon:
 Terasz alkatrészei:
 Terasz készül:
Szóval legalul egy cementtel kever kavics mix van, amit levizeztek és egy döngölőgéppel letapostak, majd ráhordták a homokot, azt csöveken kitámasztott fával lesimították:
Simítják a homokot:
Terasz:
Terasz:

Elég szépen haladtak, örültünk is, hogy végre van valami változás... Akkor lepődtünk meg, amikor elkezdték mérőszagalaggal fényképezgetni a lyukat. Hogy-hogynem, ezekután bekeverték a betont... És telepakolták a szakadékot...

Eközben megérkezett a fal is, így azt is elkezdték rakni, szépen alakult a dolog... Persze az udvar úgy nézett ki, mint ahova becsapott a bomba, de hát alakult... A járda:

Szombaton is jöttek szépen és befejezték a falat, leszögelték a szegély, felásták az udvart az öntözőnek és beültették a növényeket:Kész:


Megérkeztek a növények is:


Csöveken keresztül viszik be a vizet és a világításnak az áramot:
Kőrisfa:
 Cipőfűző akácia balra:
 Grapefruit fa a virágágyásban:
 Fűre és tetőre várva:
a változás:

 Ebben az állapotban voltunk szombaton és egészen keddig nem történt semmi, amikoris megjött a várostól az ellenőr, hogy megnézze a lyukakat (a lábazatot a tetőnek), de hát azokat ugye bebetonozták... szívás...
folyt. köv.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Blog Widget by LinkWithin