8/09/2009

DIY - asztal átalakítás házilag (előtte/utána)

Erre a kis sarokra (is) nagyon ráfért egy kis átalakítás. Jópár blogot olvasgatok és ott láttam fantasztikus átalakításokat. Beleszerettem a fehér színbe, úgyhogy már az alapanyag keresgélésekor próbáltam arra koncentrálni, hogy a szerzemény át lesz festve.


Ilyen lett a végeredmény:

Ezek voltak a project főszereplői: Az asztalka 6 dollár, a váza 3, a két képkeret együtt 3. Ez 12 dollár. Ehhez jönnek azok a kiadások, amik az átalakításnál felhasznált anyagokat takarják, mint pl. a festék spré, festék, ecsetek. Valamint felhasználtam egy korábbi projectből megmaradt pácot, saját fotót, régi mécsestartót.

Először szétszedtem az asztalt. Hihetetlen egyszerű kis szerkezete van, úgyhogy már be van tervezve egy hasonló asztal összeeszkábálása a lenti fürdőszobába. :)

Először egy kis csiszolás után latex alapozóval kentem le a fekete keretet. Férjem életmentő ötlete volt, hogy szögeket üssek be a széleibe, így az tartja a keretet, lehet festeni egyszerűen és nem kell aggódni amiatt, hogy ráragad a festék valamire. A latex festék és alapozó azért jó, mert nincs erős, kellemetlen szaga, mint az olaj alapú kencéknek, szóval a lakásban is lehet használni.

Azután lekentem a képkereteket is ugyanazzal az alapozóval. 2 óra a száradási ideje, utána lekentem a festékkel, ami tulajdonképpen egy 3 dolláros minta festék, amit megszíneztettem picit, csak egy nagyon halovány szürkés sárgás árnyalatot tetettem bele.


A vázát lefújtam barna spré festékkel, ami egy olyan kinézetet adott a vázának, mintha kőből lenne. Ezután lemaszkoltam csíkosra és vaníliafehér festéksprével lefújtam.




Az asztalka tetejét lecsiszoltam, majd az akvárium állványtól megmaradt gunstock színnel átkezeltem 3szor. 24 óra a száradási idő, szóval ez 3 napig tartott :)


Aztán egy védőréteget tettem rá, poliuretánnal kentem át, egy félig matt, vízálló lakkot.

A korábban ismertettett kis gyertyatartókkal :)


És a kész project. A képek saját képek, az itthoni nyomtatón nyomtatott fényképeim.


Hát ennyi lenne. :)

10 megjegyzés:

  1. Nagyon jó lett. A fotók is profik.
    Kiváncsi vagyok milyen az élet a Hoover-gáton is túl, szerintem jönni fogok még.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon koszonom a hozzaszolast, remelem talalsz majd meg szamodra erdekes dolgokat :)

    VálaszTörlés
  3. Szia Marcsi!

    Segítséget szeretnék kérni. Van egy szép nagy étkező asztalunk ami nagy, de eléggé kopottas. Nem szeretném kidobni, megpróbálnám felújítani. Olvastam, hogy Te a régi asztalt lecsiszoltad. Mivel és mennyire kell lecsiszolni? Az asztal barna, színét 1-2 árnyalattal változtatnám meg.
    Bocsi a kérdésért, de még nem barkácsoltam soha.
    Almafa

    VálaszTörlés
  4. Szia Almafa :)

    köszönöm a hozzászólást :))

    A csiszolás attól függ, hogy milyen most az asztal. Az enyém, amikor megvettem, fényes volt, és a színééert sem voltam oda, szóval le kellett csiszolnom a lakkot és valamennyit az elősző pácból is, de nem teljesen, mivel az új szín sötétebb, mint a régi, nem számított. És ráadásul csiszolás közben láttam meg, hogy az asztal lapja korábban sérült, vagy repedt volt, és kitöltötték egy csíkban, szóval azt sem akartam teljesen leszedni.
    Előszőr 150 es csiszolóvászonnal leszedtem a csillogó lakkot, majd 220assal simára csiszoltama felületet. Vigyzni kell, hogy mindig a fa szálirányába csiszoljunk, és festéskor is mindig párhuzamosan a száliránnyal kenjünk. Ha merőlegesen vagy akár ferdén csiszolunk, nagyon éles karcokat tudunk ejteni a fán, ami nagyon csúnya.
    Arra is ügyelni kell, hogy csiszolás után alaposan eltávolítsuk a port a fáról pácolás előtt. Nedves rongyal áttörölhetjük, de utána várni kell, hogy megszáradjon a fa.
    Ha régia bútor, akkor a csiszoláshoz viselj maszkot, a régi festékekben/pácokban lehet ólom, ami káros belélegezve.Meg a por amúgy se jó.
    A szinezésnék mindig kövesd a címkét, ha zt írja jó minőségű ecsetet használj, akkor azzal, ha szivacsot vagy rongyot ír, akkor azzal vidd fel a pácot. Mindig várd ki az előírt száradási időt.
    Sok szerencsét, remélem tudtam segíteni :)

    VálaszTörlés
  5. bocsi a helyesírási hibákert:) korán reggel van :) és sötét... és sietőben vagyok, megyek munkába:))

    VálaszTörlés
  6. Szia Marcsi!
    Kicsit sokára, de elkezdtem az asztal és a székek festését. (van 2 gyerkőm akik felváltva betegek, ezért nehezen jutok hozzá a feladatokhoz)
    Szépen lecsisdzoltam a székeket, lefestettem őket fényes színű festékkel. A bajom csak annyi, hogy a festét csíkos lett. Lehet látni (nem nagyon, de zavaró) az ecset nyomát. A kérdésem az lenne, hogy festés után lehet még csiszolni, ha igen akkor milyen csiszolóval? Segítséget előre is köszönöm
    Almafa

    VálaszTörlés
  7. szia Almafa,

    lehet csiszolni, minel magasabb szamu a csiszolopapirod, annal finomabb, annal simabbra csiszol. En annak idejen az akvariumallvanyomat a vegen 600-assal csiszoltam ha jol emlekszem (eloszor 100, majd 150, 180, 220, 300 es 600 de ez nagy nagy tulzas) olyan sima lett, hogy a legy elcsuszik rajta, hehe. a csikokon lehet javitani jobb minosegu ecsettel, valamint vigyazni kell, hogy a festek mennyisege ne legyen tul keves vagy tul sok, mert akkor is erosebben csikoz. az asztal lapjan megprobalhatsz egy szivacsos hengert (olyat, aminek nincs "haja". Namarmost ha lecsiszolod festes utan, akkor lehet, hogy kivanni fog meg egy adag festeket, de ha sikerul ugy csiszolnod, hogy a festest nem szeded le sehol ugy, hogy az latszon, akkor mehet ra egy vedoreteg, nem kell meg egyszer lefesteni. Mivel etkezoasztalrol van szo, valami vizhatlan lakkal lenne jo atkenni. Vannak nem fenyes lakkok is. Ha sikerul lecsiszolnod az ecsetvonasokat a festekreteg serulese nelkul, akkor lehet, hogy spray festeket kellene venned es azzal fujni ra a vedo lakkot. Figyelj, hogy nagyon alaposan tavolitsd el a csiszolas porat a farol. Remelem minden jol sul el a vegen :) Keszitesz fenykepeket? :))

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm a segítséget. Ma sikerült vennem 400-as csiszolópapírt, remélem az nem szedi le a színt.Lakkozni is fogom, mert szeretném ha fényes lenne, na meg a gyerekek miatt is, mert ha lekajálják az asztalt akkor könnyebb tisztítani is.
    Készítek ilyen volt-ilyen lett fényképeket, csak nem tudom, hogy hogyn tudom ide feltenni, de majd próbálkozom vele.

    almafa

    VálaszTörlés
  9. szerintem neked az életed is egy project...

    VálaszTörlés
  10. Szia,

    Nagyin tetszik a munkád. Ha szabad kiegészíteném egy weboldallal, ahol egy olyan kurzussal lehet találkozni, ahol saját kezűleg lehet antik bútorokat felújítani, természetesen műbútor-restaurátor mester állandó felügyeletével és szakszerű tanításaival tanácsaival, felszerelt műhelyével. (Törökbálinton) http://www.panermaonline.com/hobby-restauratorkepzes/

    VálaszTörlés

Blog Widget by LinkWithin