7/08/2010

Fogyókúra és Bodybugg

Oké, kényes téma, de ez van. Fogyókúrázom. Mert kell. És egyedül nem megy. Vagyis biztos menne, ha elég erős lennék hozzá, de nem vagyok elég erős hozzá... Kell egy kis motíváció. És kaptam is egy kis motívációt. Úgy hívják: Bodybugg. Angliában Ki Fit néven lehet kapni. Mi az a bodybugg? Hmm... Segédeszköz. Fogyáshoz. De kezdem az elején. Tavaly (2009) szeptemberében ugye voltunk kirándulni Oregonban (lusta módon nem fejeztem be a beszámolót). És hát készítettünk 1500 képet kb, abból 2-n voltam én rajta. De az a kettő épp elegendő volt, hogy elájuljak magamon. Sose voltam vékony, de ez azért túlzás volt. Ráálltam a mérlegre és majdnem hanyattestem. 

182 font, azaz 82,5 kg. G. lánya, D. épp akkor fogyizott a BB (Bodybugg) segítégével, én pedig nekiálltam csak úgy, kalóriaszámlálással. Meg pici extra mozgással (fél óra séta a futópadon heti 3x). Próbáltam napi 1200 kalória körül enni, néha többet néha kevesebbet. Márciusra 148 font (67 kg) lettem. Aztán ott is ragadtam. Onnan nem ment tovább, elfogyott a lendület. De legalább nem jött vissza mind, az is nagy szó. Szóval itt tartok.  Most 70 kg vagyok, 153 font. Persze jó az a 12 kg, ami lement, de van még legalább 10 fölösben. És úgy érzem, kell egy kis segítség, hogy attól az utolsó 10 kilótól meg tudjak szabadulni. D. sikeresen leadta a 15kg feleslegét és olyannyira belejött a dologba, hogy lehetséges, hogy fürdőruhás alakversenyen is részt fog venni. Itt van pár kép róla:

2009 Augusztus, amikor elkezdte a BB-ot hordani:


2009 Szeptembere, 3 hét BB után:




2009 Októberében, 2 hónap BB után:


December:

Március:

Április:

Junius:


Kell az embernek ennél jobb inspiráció? D. nagyon keményen dolgozott azon, hogy ilyen szuper alakja legyen, ha a felét sikerül elérnem, már annak nagyon fogok örülni. Majdnem 1 hónapja D. elküldte a BB-ját G.-nek. Egy hétre rá rendeltünk egyet nekem is, szóval most együtt fogyizunk. :) 
Mi is az a Bodybugg?
Egy olyan szerkezet, ami 4 paraméter alapján méri az elégetett kalóriát. A  szívdobogás, izzadás mértéke, mozdulatok (gravitáció) és hőmérséklet mérése alapján kalkulálja ki, hogy mennyi kalóriát égetünk. És persze mindezek együttese adja az eredményt, tehát ha csak beülünk szaunázni és izzadunk, attól nem fogunk több kalóriát égetni. Számolja a megtett lépéseket is, és az aktívan testmozgással eltöltött időszakot.
Az elmélet
Szóval a képlet ezekután roppant egyszerű: ahhoz, hogy fogyjunk kevesebb kalóriát kell fogyasztanunk, mint amennyit égetünk. És miután tudjuk, hogy mennyit égetünk, azt is tudjuk, hogy mennyit szabad fogyasztanunk. 1kg zsír 7000 kalória. Tehát ahhoz, hogy heti 1 kg zsírtól szabaduljunk meg, átlagosan napi 1000 kalóriával kell kevesebbet fogyasztanunk, mint amennyit égetünk. Sokat nagyon ellene vannak a kalóriaszámlálásnak, de  legtöbben azért, mert nehezükre esik kiszámolni pl egy jó kis pöri kalóriamennyiségét. :) Pedig nem olyan bonyolult, csak mérni kell mindent. Egy csöpp matek és már kész is.
A gyakorlat
10 napja viselem a BB-ot és nagyon tetszik. A csomagban volt egy karszalag, ezen van a szenzor, egy kb 1 cm vastag, 5x5-ös szerkezet, amit a tricepszen kell hordani. Mindig, kivéve fürdéskor. És alváskor. Ez gyűjti az adatokat. Hozzákötve a számítógéphez le lehet tölteni róla az adatokat és a BB program pedig mindenféle diagrammokat, számításokat jelenít meg nekünk.
 
A másik szerkezet a karóra, amit kis klipszel akár ruhára akasztva is hordhatunk, kinek mi a kényelmesebb. Ez a pontos időn kívül mutatja az elégetett kalóriát "ma", "tegnap", "gyakorlat alatt" és a gólt. Mutatja a megtett lépéseket ugyanezen időszakokra, valamint az aktív percek számát. Tehát amikor épp nincs a közelben számítógép, akkor is tudjuk, hogy épp hogy állunk a nappal. Azt is mutatja, hogy jelen pillanatban mennyi kalóriát égetünk, mert ugye mindig égetünk kalóriát, ha mással nem, akkor a légzéssel, a szívünk dogobásával stb. 


Blogírással pl 1.8 kalóriát égetünk percenként (legalábbis én), Oszisétáltatással 4-6, főzéssel 3,5, aerobikkal 6, de ha nagyon keményen dolgozunk, akkor akár 8-ra is felmehet.
A program
Tehát letöltjük a számgépre az adatokat. Nézzünk egy napot:


Ez egy nagyon jó napot mutat éppen, micsoda véletlen... :)) Szóval mutatja, hogy 3366 kalóriát égettem, 1636 kalóriát fogyasztottam (amit természetesen én írtam be saját számításaim alapján), így a kalóriadeficitem 1730. De jó :)) Ha napközben nézem meg, hogy hol állok, akkor a kék csík sötét addig, ameddig letöltöttem az adtaokat (pl 1680 kalóriát égettem délután 2-ig) és világoskék csíkkal jelzi, hogy ha nem csinálok semmit ma már, akkor a nap végére 2356 kalóriát fogok égetni. Így tudom, hogyha szeretnék még enni valamit, vagy már túl sokat ettem, akkor bizony neki kell állni mozogni annak érdekében, hogy meglegyen az 1000 kalória deficit.

Kalóriaégetés:

Ez mutatja ugyanerre a napomra a kalóriaégetési rátát. Lehet látni, hogy delutan 6-kor nagyon keményen égettem a kalóriákat, majdnem 12 kalória percenként, ez az eddigi rekordom. Az interneten találtam aerobik videókat, azt csináltam... :) Működött. :)

Lépések száma:


Sajnos ezen a napon nem értem el a 15000 lépéses célt, és az aerobik alatti ugrálásom sem volt elég. Ez a táblázat óránként mutatja, hogy mennyi lépést tettem.

Testmozgás:


Ha bizonyos kalóriaégetési szintet megütök (intenzitásban), akkor az aktív testmozgásnak számít. Ez a táblázat órákra lebontva mutatja, hogy a nap melyik időszakában hány percet voltam aktív. Összesen 4 óra 15 percet mozogtam, ebben benne van főzés, takarítás és aerobik is 6-kor, fél óra. Azért nem az a legmagasabb, mert nem abban az órában voltam a legtöbb percet aktív (hiába voltam akkor a legaktívabb).

Fogyasztott kalória:



Ez pedig a fogyasztott ételek listája, amit én írtam be teljesen őszintén teljesen őszintén :) Általában benne vannak ételeknek a kalóriainformációja, de ha én főzök valamit, akkor be tudom írni, pl készítek 4 adag rakott krumplit, akkor lemérek mindent, krumplit, tojást, kolbászkát, tejfölt, még a vajat is, amivel kikenem a tálat, meg a zsemlemorzsát. Összeadom a kalóriákat, ennyi kalória van ugye a 4 adagban. Ha egyelő részekre osztom, akkor csak elosztom 4-el, de ha nem, akkor lemérem az egész kész adagot, annak tudom a kalóriaértékét, kiszámolom egy gramra (ha 1000 gram a készétel, abban van 1200 kalória, akkor 1200/1000=1.2 kalória grammonként, akkor már csak le kell mérnem, hogy ki mennyit eszik és a grammokat beszorozni 1.2-vel. :)) (A számok teljesen hasraütésszerűek, nem a rakott krumpli valós kalóriaértékét mutatják).

Szóval így műküdik, és egyelőre nagyon sok reményt fűzük hozzá, hogy segít majd ledobni ezt a tizenegynéhány kg felesleget.
Mindenesetre itt a kép, ami észheztérített:
82kg

Egy másik, az állampolgársági eskü után:


Még egy Utesóval:


És február:
67 kg



Na ebből visszajött 3 kg és le fog menni 10 legalább :)

Mai kép:
Első képek, amit saját magamról készítettem... jajjajjajj :) De legalább a háttér fehér (nem photoshop)...
:)

17 megjegyzés:

  1. Hűűűű, ez nem semmi.
    Nagyon kíváncsi vagyok, hogy veled mit művel.

    Rám is rámférne egy ilyen.

    VálaszTörlés
  2. Én is szurkolok! Szép lassan le fog menni. Jó ez az "űrkütyü".

    VálaszTörlés
  3. Koszi szepen :)
    Nagyon jo motivacio, hogy latja az ember, ha csinal valamit, mennyi kaloriat eget vele. Pl tegnap lepcsoztem, kipurcantam, lattam az oran, hogy milyen jol egetek... puff, fogtam magam es ujra elkezdtem menni:)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szuperül nézel ki. Ügyes vagy. Ilyen kütyüt ugye itthon is lehet venni?

    VálaszTörlés
  5. Katus: Valoszinu nem lehet hazai forgalmazotol megrendelni a "Bodybugg"-ot. De itt is csak online vagy a 24Hours Fitness clubtol lehet rendelni. Azt olvastuk, hogy a BB weboldal valamiert nem mukodott rendesen angliai felhasznaloknak es kenytelenek voltak megvenni a "Ki Fit" hasonlo kutyujet. De sajnos KF dragabb mint a BB. Majd megerdeklodjuk egy forumon, hogy van e europai felhasznalo akinek nincs gondja vele.

    VálaszTörlés
  6. Hajrá, kitartást kívánok a diétához! Én hízókúrán vagyok rendszeresen, most megint visszaestem valamiért 59,5-ről 55-56ra :S A közel 176 cm-mel ez azért nem olyan vicces... :(

    VálaszTörlés
  7. Alma, ez arra is nagyon jo... Elmelet ugyanaz csak pozitivban. Megmondja mennyit egetsz, akkor mennyit kell enned, hogy hizz. Ajanljak fogyasra hizasra es szintentartasra. :)

    VálaszTörlés
  8. Hűű a mindenit! Ez jópofa kütyü! Én még nem is hallottam ilyenről. Sok sikert, és kitartást!!

    Amúgy pedig nagyon szeretem olvasni a Blogodat, szuper fényképeket csinálsz. Igaz, hogy engem inkább a sk felújítások, és dekorálások jobban érdekelnek, de nagyon szeretem a képeidet is.

    Mi 3 éve jártunk felétek....

    VálaszTörlés
  9. Hajrá, hajrá! Szurkolok, bár szerintem Te így is csini vagy!! :-))

    VálaszTörlés
  10. Koszonom a hozzaszolasokat :)
    Hokifli, nagyon inspiralo es mivel eleg szamitogepmaniakusok vagyunk, pont egy ilyen szerkezet kellett ahhoz, hogy belenduljunk:)
    Kicsit most ellustultam a felujitasokkal es masok felujitasanak bemutatasaval, remelem sikerul osszekapnom magaz azugyben is, de most ez az elso.

    Gomes, koszonom, kedves vagy. A baj az, hogy azert a 70 kg a 163 cmemhez bizony a tulsulyos kategoriaba esik. Abbol kimaszok, ha torik, ha szakad :)))

    VálaszTörlés
  11. Szia! Gratulálok, nagyon jó eredményt értél el!
    Én a kalóriaszámlálásról kérdezlek, mert nekem az tűnik a legbonyolultabbnak. Mindent megmérsz, eddig OK. A gép kiszámolja /megadja neked a kalóriákat pl. az 1 krumplira vagy egy külön kalóriatáblázatot használsz aztán? Köszönöm :)

    VálaszTörlés
  12. Szia Manka, remélem ez segít, ha van még kérdésed, irj nyugodtan :)
    http://mromvari.blogspot.com/2010/07/kaloriaszamlalas-es-monszun.html

    VálaszTörlés
  13. szia.

    most kerultem az oldaladra es pont ezen a kutyun gondolkodtam mar ket hete. latom kozben fogytal nem is keveset. gratulalok. en is meg fogom venni.

    VálaszTörlés
  14. Szia Orsi, csak ajanlani tudom, ferjem 20 kilonal tart, munkatarsam is megvette, o is mar 8 kilonal tart, most egy masik is megvette :)) Csak pozitiv dolgokat tudok mondani... :) Sok sikert:)

    VálaszTörlés
  15. koszi. egyebkent en Jenny Craig customer vagyok es ok most vezettek be a Metabolic Max programot ami egy buddybug fele szerkezetet hasznal. itt a cikk rola. most azt nem tudom vegyem e a buddybug-ot az oraval vagy vegyem a Jenny Craig szerkezetet??? miert nem lehet a ketto ugyanaz? csak komplikaljak az ember eletet :-)

    VálaszTörlés
  16. nem enged linket bemasolni ide...

    VálaszTörlés
  17. mondjuk nem attol lesz ilyen feszes a has es a kar hogy viseljuk a BB-t hanem attol hogy gym-be jarunk.... kivancsi lennek arra hogy milyen edzesterve volt a leanyzonak. az eredmeny szuper!!

    VálaszTörlés

Blog Widget by LinkWithin