8/31/2010

Fogyókúrás hülyeségek és tippek 2. rész

Helyzetjelentek :) 138.5 font, azaz 62.8 kg vagyok ma. Szuper! Bár az elmúlt hetekben volt néhány buktató, mint a mérleg is mutatja, szerencsésen túljutottam rajtuk. Szóval valamit jól csinálok. WOW, már majdnem 20 kilót adtam le szeptember óta. Most vagyok a rekord alacsony súlyomnál, 62 kilónál kevesebb soha sem voltam (azon kívül, mikor 12-13 éves koromban elértem, majd elhagytam azt). Óriási próbatétel ez nekem és nagyon jó érzés hallani a dícséreteket :)) Persze az elején én is beleestem mindenféle hülye hibába, de miután belemélyedtem a témába, elég jól kiokkosodtam, és hát lássuk be: működik. Csak nem szabad elhinni mindenféle okoskodó teóriát a módszerrel kapcsolatban, mert 90%-uk marhaság. Korábban már írtam a 6 óra után nem evésről és a villámdiétákról. Ma valami egészen másról gonodoltam szólni, hátha valaki elolvassa és segíthetek neki.

Először is le kell szögezni, hogy megfelelő mozgás nélkül sikeres fogyás nincs. És ha elértük a súlyunkat, akkor sem szabad a mozgást abbahagyni. Aztán lehet, hogy itt sokan abba is hagyják az olvasást azzal, hogy már megint csak ez a mozgásos duma, meg hogy dehogynem lehet, vagy márpedig én meg nem mozdulok. Sajnálom. Le lehet fogyni, lehet sanyargatni a testünket, bőrünket. El lehet érni a lógó seggű fenekű állapotot, a narancsbőrösséget. Aztán ha elértük az áhított súlyt, akkor abba lehet hagyni a diétát és szépen lassan el lehet kezdeni felépíteni a legújabb zsírpárnákat.
Kezdjük a kedvencemmel: a felülésektől lapos lesz a hasam. Örökzöld baromság tévhit. Ha valakinek nem lapos a hasa, az azért van, mert a lapos izmok felett kerek kis zsírpárnák figyelnek. Azzal, hogy megdolgoztatjuk az izmot nem égetjük el a zsírt helyileg. Bizony, az izomerősítés energiát igényel. Igaz. De az energiafelhasználás (jobbesetben zsírégetés/fogyás) az egész testről történik. Tehát felüléssel izmot építünk és kalóriát égetünk, de ez utóbbi genetikailag szabályozott arányban a test minden részéről történik: mellből, combból, hasból, zsigeri zsírból, stb. És bár fantasztikusan szép kockahasunk lesz, ha nem teszünk pluszban semmit, akkor az elbújva marad a zsírpárnák alatt. Tehát ahhoz, hogy a hasunk lapos legyen, a testzsírszázalékunkat kell levinni. Az pedig nem egyszerű és minél kevesebbtől kell megszabadulni, annál nehezebb... Ugyanez a helyzet a belső combbal. Attól, hogy megdolgoztatjuk a belső combot mindenféle gyakorlattal (erősítő lábemelések, stb), attól csak izmot építünk a zsírszövetek alá, és ahelyett, hogy fogyna a comb, még nagyobb lesz...
Izomépítés mellé szükség van kardió edzésekre is. Az égeti a legtöbb kalóriát. Ha mozgásszegény az életmódunk, akkor nem égetünk elég kalóriát. Ahhoz, hogy minőségben és mennyiségben a szervezet számára kielégítő táplálékot vehessünk magunkhoz anélkül, hogy híznánk, ahhoz mozognunk kell. Ha már mozgunk, akkor égessünk is vele kalóriát. Mióta megvan a BB-om, azóta pontosan látom, hogy mik azok a mozgások, amivel égetek is. A legjobb a futás. Soha nem futottam. Eleinte sétáltam. Fél órát, órát. Aztán beiktattam 1-2 perces futásokat. Egyre többet. Ma már 80 percet csináltam, ennek több, mint a fele futás volt. Fantasztikusan jó.  Mert ha futok, akkor többet ehetek.  :)) És én szeretek enni :) 650 kalóriát égettem vele. Természetesen a gyaloglás ugyanúgy jó, ha valaki nem tud futni. Aztán szépen lassan el lehet kezdeni kocogni. Egyre többet. Írnám szívesen, hogy heti 1-2 alkalommal elegendő, de ez nem igaz. Heti 5-6 alkalommal, amíg el nem érjük a kívánt testsúlyt/testzsírt. Ha megvan, akkor le lehet csökkenteni heti 2-3 alkalomra. Nagyon jó egy ugrálós aerobic is. Itt lehet a netről nézni jópár ingyenes tornás videót. (a videó hossza a kiskép alatti leírásban látható, nem a képen a sarokban) Azonban vigyázni kell, mert ha túlzásba visszük a kardiót, akkor az elég nagymértékű izomvesztéssel járhat és ilyenkor leszünk "skinny-fat"-ek. A bőr nem tud visszahúzódni, nem tud kisimulni, mert alóla az izom eltűnik, az egyenletlen rücskös zsír megmarad. Szóval csak óvatosan. Meg kell találni az egyensúlyt az erősítés és kardió között. Természetesen egy kiegyensúlyozott étrenddel kiegészítve. Sok fehérje, mert abból épülnek az izmok.. nyamm :)
Ha már evésről beszélünk, itt van egy fergeteges baromság: negatív kalóriás ételek. HAHA. És emberek tényleg bedőlnek neki. Az elmélet szerint bizonyos ételek emésztéséhez a szervezet több energiát igényel, mint amennyit az az étel szolgáltat. Szóval nem azt mondják, hogy az adott élelmiszerben nincs kalória, hanem hogy az elfogyasztása többe kerül, mint amennyit szolgáltat. Ejj... Egetverő hülyeség. Már csak azért is, mert az ételek kalóriatartalmába már eleve kalkulálva van az a kalória érték, amibe annak az adott élelmiszernek a lebontása kerül.
Először is semmilyen tudományos irodalom nincs konkrét adatokról. (Persze, hogy nincs). Valamelyik oldalon olvastam, hogy például 100g brokkoliban 25 kalória van. De ahhoz, hogy a szervezet lebontsa ezt a 100g brokkolit 80 kalóriát használ el. Tehát 100g brokkoli evésével 80-25, azaz 55 kalóriát égettünk. HAHA. Senki ne értsen félre, nem vagyok a brokkoli ellen, heti 1-2 alkalommal is fogyasztunk brokkolit, mert nagyon jó a vitamin és ásványi anyagösszetétele, alacsony a kalóriatartalma, nagyon jó rostforrás, telít, és egyszerűen csak jó. :) Fini is. De az, hogy 55 kalóriát égetne 100 g brokkoli evése... ohh, említettem már? baromság.
Ha megnézzük az állítólagos negatív kalóriás ételek listáját, akkor mit találunk? Csupa zöldséget, mint brokkoli, karfiol, spárga, sárgarépa, káposzta, kelbimbó, paradicsom stb, bogyós gyümölcsök, mint áfonya, málna, ribizli, valamint fehérhúsú tengeri halak, tonhal, tőkehal, stb. Nos, megsúgom, hogy mi 3 hónapja szinte csak ilyesmit eszünk, természetesen néga fehér vagy barnarizzsel kiegészítve, néha krumplit is, mert ugye az is kell... és még nem fogytunk el! Pedig ha hinni lehet a negatív kalóriának, mára kb 20 kilónak kéne lennem...
Nézzünk egy kis számítást. Egy kilóméter megtétele gyalog (futva vagy sétálva) kb 100 kalóriát éget. 100 g brokkolival ugye 55 kalóriát éget a szervezet. szóval 18 deka brokkoli elfogyasztása felér egy kilóméter futással, ugye??? :) Had ne válaszoljak. Nézzük meg a vegetáriánusokat. Szegények már rég halálra éheztek volna, ha igaz lenne az elmélet, mivel ők aztán extrém mennyiséget fogyasztanak zöldségekből. Ha a zöldségek ennyi energiát igényelnek az emésztésükhöz, akkor bizony a vegetariánusoknak nem lenne energiájuk megemelni még egy villát se. És különben is, a testünknek igenis szüksége van kalóriára, energiára, tehát olyan étel fogyasztása, ami nem szolgáltat energiát kifejezetten káros :)
Összegezve: tessék fogyasztani zöldségeket, nagyon fontosak es jók, de először is nem fogyasztanak effektíve, másodszor pedig nem fogják kiváltani a pizzában, hamburgerben és egyéb dzsank junk foodban lévő eszeveszett zsír- és kalóriamennyiséget. Viszont nagyon jó vitamin- és ásványianyag források, a rosttartalmukkal segítenek a bél egészséges perisztaltikájának megtartásában és nagyon alacsony a kalóriatartalmuk, tehát lehet belőlük sokat enni... nyamm ;)
Remélem segítettem néhány embernek :)

6 megjegyzés:

  1. Megint jókat írtál!

    Kiegészítés: van akinek már heti 2-3 óra mozgás is elég ahhoz hogy elinduljon akármi is, sőt fogynak is tőle, de nem mindenki ilyen szerencsés. Én most vettem észre, hogy lassan egy hónapja visszaálltam a heti legalább 5 tornára (kardio plusz súlyzózás, de főleg kardio), hogy mintha valami kezdene változni, mérlegre nem álltam, de máshogy áll rajtam picit a ruha- kezdetnek nekem megteszi, nekem ez is hatalmas lépés. Viszont ez így nagyon kemény, nagyon kell vigyázni hogy nehogy ez alá menjek, mert heti 4 óránál nekem még semmi, akármit is ettem mellé.

    Amin én majdnem szívrohamot kaptam, az az volt mikor valami olyan fogyasztóport árultak, amit a normál kajáidra (pizza, hambi, édesség) szórva fogyhatsz :DDDD Nagyon durvák :D azt persze nem mondják meg mi az a por, tippem szerint hashajtó, és azt sem említik milyen "egészséges" annak használata mondjuk hónapokon keresztül, és mi történik akkor ha leállsz a szuper termékkel. Azt se tudtam sírjak-e vagy nevessek...és ez a termék basszus forgalomban van..és az emberek beveszik, mert azt mondják fogyhatnak, ugyanazt ehetik mint addig, és nem kell mozogniuk...vonzó ajánlat, de emeletes baromság.

    Csak így tovább, nagyon ügyes vagy! :)

    VálaszTörlés
  2. Ja és még valami: ezek a hülye reklámok mind úgy állítják be, mintha a mozgás kínvallatás lenne és szenvedés...pedig ha tudnák az emberek milyen jó érzés mikor megcsinálod a kitűzött célt :))) Lefutod, végigugrálod, stb.. :)

    VálaszTörlés
  3. Hurrá a súlyodnak, akkor ezt már csak tartani kell!

    Jajj, a kardióért nagyon irigyellek. Tudom én hogy hasznos, meg jó, csak elkezdeni nem sikerült még. Lusta vagyok, hiányzik a kezdő lökés.

    VálaszTörlés
  4. Koszi csajok :) Neha leengedek, de aztan csak osszekaparom magam. Csak egyre nehezebben birom elviselni a vilagot a meleg miatt, de elvileg jon vegre az enyhules es mostantol mar csak 35 fok korul lesz a homerseklet, sot, lehet, hogy a heten 31-32-re is leesik... Nem szeretem a meleget :(
    Pyry, hat nem bosszanto a sok hulyeseg? meg az, hogy sajnos emberek tenyleg bedolnek neki :( Es valoban nagyon jo erzes megcsinalni a kituzott celt, legyen az fel ora futas vagy 5 kilo minusz:)) es a jutalom, mmmmmmmmmmm:)))))
    Kriszti, csak el kell kezdeni. Valoban minden kezdet nehez, de aztan belejossz. Nem is hinned, milyen gyorsan. Lassan kell kezdeni:)

    VálaszTörlés
  5. Hajrá-hajrá, további kitartást a fogyókúrához! :)))
    Danbo nem szokott veltek vacsizni, vagy ilyesmi? Amiről fotót is lehetne hozni? ;)

    VálaszTörlés
  6. Én ugyanúgy kezdtem a kardiót, mint Marcsi: fél óra séta, néha "nehezítve" dombbal... (de akkor már lihegtem, mint a kutya). Aztán egyszer jött egy pörgősebb szám az ipodomon és valahogy kedvem lett futni... azóta nem akarok visszaállni a sétára, nehogy elfelejtsem, hogy kell futni :)

    VálaszTörlés

Blog Widget by LinkWithin