9/04/2009

Blogböngésző - Kispad felújítása saját kezűleg

Sherry és John fantasztikus blogjárol, a younghouselove.com oldalról hoztam ezt az átalakítást. A 7 dolláros zongorapad felújítása nem igényelt túl sok erőforrást. Kis festék, új huzat és kenyérgőz segítségével teljesen új megjelenést kapott. Szóval az ócskástól "fillérekért" hozták haza ezt az ülőkét.  
A megkopott fa és elöregedett textília mögött azonnal meglátták a lehetőséget a csodára :) A szerkezet jó állapotban volt, így csak kozmetikai ápolgatásra volt szüksége.  Leszedték a két kis csuklópánttal rögzített ülőkét, majd 100-as csiszolóvászonnal viszonylag finoman megdörzsölve a szerkezetet hamar előbukkant a nyers fa. Megszorították az összetartő csavarokat.
A csiszolás rengeteget segít a festéselőkészületben, de Sherry és John azért alapozóval is lekente a fát. A terv egy halvány zellerzöld szín volt, és nem akarták, hogy a régi pácból a szín átüssön majd a festéken és foltossá tegye a fát, így egy réteg olaj alapú alapozót kapott.
Ezután két réteg latex (víz bázisú) fényes festéket kapott a fent említett színben. A buborékmentes felvitelhez jó minőségű ecsetet használtak. Sokan azt gondolják, hogy egyenletes festéshez a legjobb festőhengert használni, de ez csak a fal esetében van így. Benjamin Moore festőmester is azon a véleményen van, hogy bútorok színezéséhet (különösen a vékony, keskeny részeket tartalmazókon - pl lábak) a legjobb az ecset használata - vagy a festék spray, de az ecset kevésbbé piszkít, olcsóbb és jobban controlálható. Csak arra ügyeljünk, hogy 2 vékonyabb réteg mindig szebben fog mutatni, mint egy vastag, amin látni az ecsetvonásokat és csak durunggá változtatja a festési alanyunkat.
Amíg a pad váza száradt (24 óra), áthuzatolták az ülőkét. Vásároltak fél méter halványzöld és vajszínű rácsminás anyagot 12 dollárért. Nagyon fontos, hogy a mintás - különösen egyenes motívumokkal  - anyagot megfelelő gondossággal igazítsuk el, mielőtt rögzítenénk, hogy ne tűnjön ferdének az egész bútordarabunk. Hagyjunk 5-6 cm extra anyagot minden oldalon, hogy tudjuk igazgatni. Tűzőgéppel rögzírsük.
Ők a következő módon tették ezt. Először az egyenletesen kifeszített anyagot lefogatták 12, 3, 6 és 9 óra pozícióban. Így könnyebb az anyagot középen tartani, ha csak elkezdünk körbe-körbe haladni, akkor a textíliánk elcsúszhat, elforoghat. Ha a szivacs jó állapotban van, akkor nyugodtan rögzíthetjük fölé az újat. 
Miután rögzítettük a 4 oldalt, elkezdhetünk a kerület mentén körbe haladni. Lehet vele gyorsan haladni :) Ha mindent jól csináltunk, akkor az eredményünk marha jól fog kinézni és ez még csak a hátulja.:))
Mikor a sarkokhoz érünk, akkor úgy hajtogassuk, mintha ajándékot csomagolnánk és ügyeljünk, hogy ne látszódjanak az élek. Legalább kétszeri hajtás és kettő tűzés szükséges ahhoz, hogy jól elrejtsük a sarkot. És a legjobb, hogyha elrontjuk, akkor egy csavarhúzóval kipattinthatjuk a kapcsot és újrarendezhetjük a művünket. Tulajdonképpen kis odafigyeléssel garantánt a hibátlan huzatolás :))
Íme a kész pad. Hát nem csodás? 
Ha valaki tud falat festeni és ajándékot csomagolni, akkor nagyon megvan minden képessége, hogy egy ilyen projectet véghezvigyen. És ha mégsem, akkor most, hogy megvan az instrukció már gyerekjáték :) És ha egy látogató megdícséri a művet, és mi csak félvállról odadobhatunk egy "oh, ez az öreg bútórdarab, amit fillérekért vettem az ócskástól" félmondatot az megfizethetelen :) És ha már a pénzről beszélünk az egész felújítás mindenestől kb 30 dollárba került nekik.
Felülnézetben láthatjuk a precizitást, az ülőke közepén futó csík, és mindkét oldalon egyenlően elrendezett minta, teljesen szimmetrikusan elhelyezve.És a két oldalán is teljesen egyform a alelógás. Az ilyen apró részletekre figyelve kapunk profi megjelenést.



1 megjegyzés:

  1. Minden érdeklődő figyelmébe ajánlom: http://www.panermaonline.com/hobby-restauratorkepzes/

    Itt saját kezűleg lehet antik bútorainkat felújítani, műbútorrestaurátor felügyelete mellett.

    VálaszTörlés

Blog Widget by LinkWithin